Människorna bakom politiken: Centerpartiet

Centerpartiets förstanamn Anna Strand är van vid att ha många bollar i luften – både på tennisbanan och utanför.
Hennes samhällsengagemang har genom åren sträckt sig från det lokala till det globala med många resor mellan Partille och Sydafrika, där hon kämpat för avskaffandet av apartheid.
– Det var då jag bestämde mig för att det var det här jag skulle ägna mitt liv åt, säger hon.

ANNONS
|

Anna Strand möter upp med ett stort leende på parkeringen till Partille Tennis. Här har hon tillbringat otaliga timmar på banorna, först som barn med sin pappa som förebild, till att i dag följa med den ena sonen på träningar och tävlingar.

– Jag känner mig som hemma här. Ända sen jag flyttade till Partille med familjen, sex år gammal, har det varit en av mina fasta punkter, säger hon.

Anna Strand är med andra ord van att ha många bollar i luften, både bildligt och bokstavligt talat. Sedan snart tio år tillbaka har hon varit Centerpartiets förstanamn i Partille och engagemanget för uppväxtkommunen tycks aldrig sina.

ANNONS

Trots att hon bodde i Göteborg sina första levnadsår blev det i Partille som livet tog fart, med en flytt hit i samband med att hon skulle börja förstaklass.

– Det var jag, mamma, pappa och lillasyster som då hamnade i Mellby, strax nedanför Paradiset, och här har jag haft en trygg uppväxt, säger Anna Strand.

Engagerade sig i elevrådet

Skoltiden tillbringades först på Lillegårdsskolan, sedan Lexby skola och vidare till ekonomisk linje på Porthällagymnasiet. En tid som Anna Strand ser tillbaka på med entusiasm.

– Jag var redan under skoltiden engagerad i skolpolitiken och satt i elevrådet bland annat. Samhällsengagemanget kom tidigt och jag har nog fått med mig mycket hemifrån också, berättar hon.

Det var tidigt många livliga diskussioner kring middagsbordet, med högt i tak och tillåtande klimat. Ingen av föräldrarna var partipolitiskt aktiva, men de var väldigt engagerade i samhället på andra sätt, vilket inspirerade henne.

– Min mamma var en förebild när det kom till att tjejer skulle stå upp för sig själva. Hon var med och startade ”Kvinnor Kan” här i Göteborg och arbetade i handikapprörelsen och Första Majblommans Riksförbund. Det gjorde att jag tidigt fick med mig ett engagemang för allas lika rätt och värde.

”Det var då jag bestämde mig för att det var det här jag skulle ägna mitt liv åt. För här hemma tar vi det för givet, demokratin, men där får man se vad det verkligen betyder.”

Många faktorer var det därför som bidrog till att Anna Strand (C) själv gick med i politiken vid valet 1985. Hon var engagerad i miljöfrågorna och efter att ha läst de olika partiprogrammen fastnade hon för Centerpartiet.

– Vi satt och läste och diskuterade hemma och Centerpartiet låg mig närmast ideologiskt, liberalt i mitten, med frågor som decentralisering och ekohumanism, säger hon.

Men det var inte bara den nationella och lokala politiken som engagerade henne. Efter studierna i ekonomi på Porthällagymnasiet fortsatte hon läsa media och kommunikation vid Göteborgs universitet och det var också under den tiden som ett bredare globalt samhällsengagemang väcktes till liv.

– Jag kände att jag ville göra mer för världen internationellt, inte bara här hemma. Det var då jag också insåg att politik är redskapet, så jag började engagera mig för södra Afrika, under sent 80-tal, i kampen mot apartheid i Sydafrika.

Ska inte ta demokrati för givet

Anna Strand gick med i Afrikagrupperna och ISAK, Isolera Sydafrikakommittén, där hon fick möjlighet att bli valobservatör i Sydafrikas första fria val år 1994.

– Det var en omvälvande tid, under en tioårsperiod från slutet av 80-talet var jag väldigt engagerad. Det blev flera resor till Sydafrika, Namibia och Zimbabwe och jag fick vara med i kampen för alla människors lika värde, säger Anna Strand (C).

Och ett stort leende sprider sig över hennes ansikte när hon tillägger att hon också fick vara med och fira efteråt.

– Det var ett privilegium att få vara med och träffa dem som fick rösta för första gången, många grät av lycka. Jag minns ansiktena på dem som stått och väntat i flera dagar på att få rösta, långt där ute på landsbygden. Det var då jag bestämde mig för att det var det här jag ville ägna mitt liv åt. För här i Sverige tar vi det för givet, demokratin, men där såg jag med egna ögon vad det verkligen betyder med ”en man – en röst”.

Snart är det exakt 30 år sedan Anna Strand var i Sydafrika för första gången, och i höst är det dags för jubileumsfirande med vännerna från första resan.

Ville bli journalist

Vad hon ”skulle bli när hon blir stor” var något hon funderade på under den här tiden. Hon övervägde att läsa på Journalisthögskolan.

– Jag har alltid älskat att skriva och formulera mig, men insåg att detta även kan fångas upp när man engagerar sig i politiken, säger hon.

Ett tag var hon inne på att göra en akademisk karriär och tog i det närmaste dubbla examen, med bland annat masterexamen i medie-- och kommunikationsvetenskap. Hon började forska och valde därefter yrkeslivet som informatör och kommunikationschef. Det blev också ett par år som seniorkonsult inom public affairs och under de senaste åren har hon satsat helhjärtat på politiken.

Spenderar gärna tid med familjen

I dag bor hon i en villa med man och två söner, 10 år och 15 år, i Mellby. Föräldrarna bor också kvar i Partille och systern finns ett stenkast bort i grannkommunen Lerum.

– Närheten till familjen är viktig för mig och min stora glädje är att få vara med barnen. Idrottsintresset tar stor plats med framförallt fotboll och tennis, säger Anna Strand.

Hon gillar också trädgårdsarbete, men de senaste åren har blomsterodlingarna fått stå tillbaka för bredare gräsmatta med fotbollsmål och studsmatta.

Men hon ser i stället till att njuta av andra grönområden i kommunen, som hon håller varmt om hjärtat.

– Det är mycket det som gör att vi trivs så bra här i Partille. Närheten till naturen och samtidigt närheten till storstadens puls – tio minuter in till centralstationen men också ute på landet. Och det är en av mina stora drivkrafter i politiken, att Partille ska fortsätta ha närheten till grönområden, även för kommande generationer, säger hon.

Om Anna

Namn: Anna Strand

Ålder: 53

Familj: Man och två söner, 10 år och 15 år.

Intressen: Idrott, umgås med barnen.

Förebilder: Nelson Mandela, under ett rally med demonstrationer mot apartheid i Johannesburg fick jag möjlighet att hälsa på honom och skaka hand. Jag rekommenderar också hans bok ”Den långa vägen till frihet”.

Smultronställen i Partille: Jonsereds trädgårdar och Bokedalen är väldigt trevligt.

LÄS MER:Människorna bakom politiken: Miljöpartiet

LÄS MER:Människorna bakom politiken: Liberalerna

LÄS MER:Människorna bakom politiken: Moderaterna

ANNONS