Människorna bakom politiken: Moderaterna

Uppe i Partille herrgård, med utsikt över kommunen, håller kommunstyrelsens ordförande och Moderaterna Partilles förstanamn Marith Hesse till. När hon inte ägnar sig åt politiska uppdrag lägger hon all tid hon har på träningen efter att själv ha gått genom två öppna hjärtoperationer.
– Man kan göra ganska mycket själv och däri tänker jag att även det med rörelse för mig är viktigt.

ANNONS
|

Iklädd en blå klänning och blåmålade naglar, med undantag för ett vitt M på ringfingret, möter Partille Tidning upp Moderaternas förstanamn Marith Hesse på Partille Herrgård. Där har hon haft sitt kontor, eller sitt andra hem som man kanske kan kalla det, i nästan fyra år.

Efter en rundvisning i herrgården och en kaffepåfyllning sätter sig Marith Hesse ner i soffan på sitt kontor, som dagen till ära matchar klänningen. Från kakfatet som hon ställt fram väljer hon ut en bulle, tar en tugga och börjar att berätta om sig själv samtidigt som hon tuggar i sig bullen.

– Jag har en stor soffa för att man ska kunna lägga sig ned, när det är tajt mellan möten och allt går i ett. Då är det skönt att ha sitt rum och att det inte är så mycket folk här, för då är det inte så mycket spring, säger hon samtidigt som det går att skymta en pulsklocka på vänster arm.

ANNONS

”Prioriterar träning väldigt högt”

När hon inte arbetar sätter hon dock träningen högst upp på agendan. Vandrar hon inte längs kommunens leder så tar hon på sig löparskorna och joggar en runda. Och att vara utomhus har hon alltid gillat.

– Jag har alltid rört mig, det är väldigt viktigt. Det är ett sätt för mig att må bra och för att orka med det här uppdraget som jag har. Som kommunstyrelsens ordförande är det stressigt och det är mycket. Då är träningen min ventil, lite då man både kan rensa hjärnan och tänka, säger hon och tillägger:

– Sedan umgås jag naturligtvis också med vänner och familj och de där delarna, men jag prioriterar träning väldigt högt. Det är en av de bästa dagarna när solen skiner och det är lagom varmt och man har varit ute på en löprunda.

Och det gör hon helt prestigelöst.

– Jag är ute och springer för att svettas och för att må bra, inte för att det ska gå fort. Sedan när man kommer hem är man på altanen i solen och stretchar, gör armhävningar och lite yoga. Det är mina bästa lediga dagar.

Träningsfreak skulle hon dock inte benämna sig som.

– Men jag har inga problem att intala mig själv, jag bara gör det för jag vet att det där är mitt sätt att må bra.

”Ibland så får man gilla läget”

Marith Hesse fortsätter sedan att berätta att hon föddes med hjärtfel.

– På den tiden hade man inte kommit så långt i forskningen, så jag var ett väldigt lugnt barn innan man insåg att jag kanske var lite väl lugn och att det berodde på att jag hade hjärtfel och inte orkade så mycket.

Vid femårsåldern, när det började att märkas av, fick hon medicin som vanligtvis gavs till hjärtpatienter men som läkarna inte till hundra procent visste skulle hjälpa.

– Men det fungerade ändå och jag blev bättre.

När Marith Hesse kom upp i tonåren genomgick hon öppen hjärtkirurgi.

– Och det är väl klart att det där har präglat mig mycket i mitt liv. Att ta till vara på livet och samtidigt har jag lärt mig mycket från mina föräldrar, framförallt från min mamma om att ibland så får man gilla läget.

Istället för att beklaga sig så lärde hon sig att jobba utifrån sina förutsättningar.

– För att tycka synd om sig kunde man också gjort. Det är klart att det inte var roligt nu för fem år sedan då fick jag göra ytterligare en öppen hjärtkirurgi, säger Marith Hesse och pekar på sina två ärr varav den ena över bröstkorgen.

Det skulle visa sig att de inte hängde ihop, utan vid den andra operationen fick läkarna skära bort en tumör i hjärtat.

– Det är klart att sådana saker påverkar en som människa men som sagt, mamma och pappa har ändå lärt en redan från när man var barn att man får gilla läget och jobba utifrån det. Man kan göra ganska mycket själv och däri tänker jag att även det med rörelse för mig är viktigt.

Ibland när hon har en ledig helgdag, vilket inte händer ofta, tycker hon dock att det är skönt att bara ta det lugnt, tillägger hon.

Uppväxten i Partille

Marith Hesse, som är född och uppvuxen i Partille har alltid bott i kommunen, med undantag från det året som hon var utbytesstudent i USA och då hon bodde i Björkekärr.

– Jag har nog aldrig funderat på att flytta, jag har alltid trivs och aldrig haft någon anledning att flytta härifrån. Mer än den stunden då när jag var i Björkekärr ett tag.

Efter att ha utbildat sig till processtekniker jobbade hon skift på Preem under 16 år. När hon fick barn tog sambon Björn hand om barnen en del, med hjälp av Marith Hesses föräldrar.

– Han fick dra ett tungt lass då jag skulle sova på dagen och vara borta på nätter och jobbade tolv timmar både lördag och söndag, så jag var borta ganska mycket.

Därefter gick hon över till att arbeta som beräkningsingenjör på besiktningsföretaget Kiwa Inspecta innan hon för cirka åtta år sedan blev tjänstledig.

– Nu jobbar jag inte skift och inte heller när jag började på Inspecta. Det var en av anledningarna till att jag bytte jobb. Även om det är väldigt bra då man har många långa lediga perioder så sliter det på hela kroppen och det gör att hela familjen får gå i skift och att alla får anpassa sig efter en.

”Fyra år till”

Vad hon gör i hemmet beror mycket på tiden.

– Men det är klart att jag gillar att städa. Jag gillar att dammsuga och sådant när man ser resultat och så går man där och den låter. Familjen kan försöka prata med en bäst man vill, man hör inte telefonen utan det är bara jag och dammsugaren. Det är en ganska skön känsla.

Idag trivs hon som heltidspolitiker och trots att det kan bli väldigt mycket har hon aldrig funderat på att lämna sin yrkesroll.

– Jag tänker att fyra år till vill jag väldigt gärna fortsätta med det här. Sedan är det så att man aldrig vet vad som väntar runt hörnet, säger hon och tar en klunk av sitt kaffe och tillägger sedan:

– Men jag är inte klar än, så kan man säga.

LÄS MER:Vänsterpartiets Linus Johansson brinner för en vinstfri skola

LÄS MER:Människorna bakom politiken: Vänsterpartiet

LÄS MER:Människorna bakom politiken: Sverigedemokraterna

ANNONS