Människorna bakom politiken: Liberalerna

På en altan med utsikt över äppelträd och sus från tåg hörs sitter Liberalerna Partilles förstanamn Erik Edlund. När han inte brygger öl med vänner tackar han inte nej till att lära sig något nytt.
– Känslan ”Vad ska man bli när man blir stor” lever kvar.

ANNONS
|

Intill tegelradhusets fasad dukar Erik Edlund fram glas med bubbelvatten. Längs tomtgränsen går Bohusleden som han titt som tätt brukar följa när han inte hänger i trädgården.

– Det finns alltid något att göra i trädgården, det är rätt skönt då man tänker på annat.

Förutom kring Bohusleden går han gärna runt Aspen och när han blir törstig går han gärna förbi Poppels.

– Man är väl runt centrum och Jonsered mest kan man säga.

Uppväxten i Göteborg

År 2009 flyttade nuvarande Liberalerna Partilles förstanamn Erik Edlund till Partille, men hans arbetsliv tog fart i Göteborg dit han flyttade efter uppväxten i Surte.

ANNONS

– Man jobbade någonstans bara för att få in pengar, inte för att det skulle bli någon framtida karriär. Jag jobbade inom hemtjänsten ett par månader och var lärarvikarie. Man ville vara inne i stan. Sedan kände jag mig för att göra något annat, att läsa vidare och då ville jag inte vara kvar här.

Samhälls- och världsliga intresse

Efter att ha bott i Göteborg under 20 år bar det därför sedan av till Uppsala med inriktning på att studera på förvaltningslinjen med inriktning mot internationella organisationer.

– Jag hade någon vag idé att hamna på utrikesdepartementet eller något sådant. Det var mest statskunskap men med en ofärdig D-uppsats har jag en kandidatexamen inom filosofiska fakulteten, säger han och tillägger:

– Statskunskapen var fantastiskt roligt. Alla borde läsa A-kursen för att det är allmänbildade, otroligt bra. Sedan var det mycket inriktat på EU, och vi var inte med då när jag pluggade men alla förstod att vi kommer nog att gå med så småningom.

Förutom intresset för samhället tog hans intresse för datorer över.

– Jag läste några programmeringskurser, och när jag sökte jobb efter krisåren på 90-talet, så startade jag och några kompisar en internetbyrå där vi skulle hjälpa andra att komma ut på nätet som det hette på den tiden.

Det hela gick dock halvdant

– Vi fick väldigt stora intressanta kunder men det flöt aldrig in några pengar så till slut blev det ohållbart. På ett sätt synd att det inte gick vägen, vi var tidigare än Spray men detta gjorde iallafall att jag hamnade i IT-branschen. Jag konsultade men i och med dotcom-kraschen så varslades även jag till slut på grund att jag inte hade någon formell utbildning.

Vidareutbildning i Stockholm

Erik Edlund bestämde sig därför för att läsa en magister i systemvetenskap på Stockholms universitet. I Stockholm träffade han även sin sambo. Efter två decennier i Stockholmstrakterna kände han att han ville tillbaka till sina hemtrakter.

– Jag hade aldrig varit vuxen på den här sidan och här är vi lite närmre Europa.

Efter att han hade fått en anställning på Volvo hittade han och sin familj av en ren slump en annons för ett av tegelradhusen nära Jonsereds Fabriker. Idag bor de där tillsammans med sina två barn.

– Vi tyckte området verkade jättefint.

Sedan dess har han trivts bra.

– Det är jättebra kommunikationer, vi bor supernära naturen och det är väldigt trivsamt här. När man är runt 20 vill man bo i stan, sedan när man är 50 tycker man det är skönt när det är lite lugnare.

Musikintresse sedan barnsben

Förutom att vara i trädgården spenderar han helst sin lediga tid vid sin synt.

– Jag tycker det är toppen med moderna hjälpmedel så att man kan höra när saker låter falskt men man kan inte spela ordentligt. Jag får prova mig fram och så spelar man in, säger han och tillägger att han var Rammsteins konsert tidigare i somras.

Som ung spelade han gitarr på Kulturskolan.

– Fast jag ville helst spela trumpet men av någon anledning fick jag en gitarr istället.

När han fyllde 40 fick han en trumpet men den har han inte rört sedan dess.

– Däremot försöker sonen litegrann med trumpet, han tycker att det är intressant, säger han och tillägger:

– Musiken är grunden till allt så jag har svårt att förstå om man inte är intresserad av det. Det är alltid någon musik som man knyter ihop med en särskild känsla. Sedan gäller det att man försöker att vara nyfiken på nya saker, det blir lätt att man spelar någon gammal klassiker.

Experimentera med öl

När han inte sitter och knåpar med musiken brygger han gärna sin egen öl och har gjort det sedan 80-talet.

– Jag började att experimentera men då var det betydligt primitivare. Nu är vi några stycken som gör det tillsammans och det är väldigt roligt. Man kan nörda ner sig väldigt mycket i det där.

Anledningen till att han gör det nuförtiden är det sociala snarare än ölbryggningen.

– Dels kan man brygga öl på egen hand eller så är man några stycken tillsammans och då har man jäkligt trevligt samtidigt. Och det är inte heller dyrt, så det borde alla göra.

”Man ska alltid vara nyfiken”

Under semestern, när Erik och familjen inte var ute med segelbåten, åkte de till Korsika under två veckor.

– Det fanns ett uppdämt behov av att åka utomlands och Korsika är en väldigt trevlig ö.

Men utomlandsresor har han dubbla känslor kring.

– Man känner att det inte är helt okej att flyga, men det var några år sedan sist så jag får kompensera med att kompostera lite mer.

När han reser blir det inom Europa.

– Det är en fantastiskt kontinent, det finns så mycket att kolla på och massa städer jag inte varit i och historiska platser att besöka.

När han åkte på bilresa för att hälsa på sin farmor och farmor var familjen måna vid att stanna till för att kolla in runstenar eller gamla klosterruiner.

– Det tror jag är en sådan sak som man har fått med sig. Att man ska alltid vara nyfiken och inte missa de sakerna som bara åker förbi annars. Jag har svårt för solsemester för jag vill gärna att det ska finnas något gammalt grekiskt tempel i närheten att titta på. Man kan alltid lära sig något nytt.

Han kommer särskilt ihåg en bra mellanstadielärare som gjorde nutidsorientering med tävling var termin.

– Jag brukade att vinna dem men då var man tvungen att hänga med, läsa tidningar och kolla på rapport. Det var också något som gjorde att man var tvungen att vara allmänbildad och att man blivit intresserad av mycket, säger han och tillägger:

– En del människor kanske har en väldigt bestämd plan över hur man ska göra de närmsta tio åren. Så är det inte riktigt för mig. Känslan ”vad ska man bli när man blir stor” lever kvar. Man är fortfarande inte färdig på något sätt.

LÄS MER:Människorna bakom politiken: Sverigedemokraterna

LÄS MER:Människorna bakom politiken: Vänsterpartiet

LÄS MER:Så mycket tjänar politikerna i Partille

ANNONS