Så firar Partille kommun West Pride-veckan

I måndags inleddes årets West Pride-vecka vilket både kommunen och andra aktörer valt att fira. Utanför kommunhuset vajar nu Prideflaggan för att uppmärksamma att Partille står för allas lika värde.
– Det är en jätteviktig fråga för oss att ta ställning till, säger Anna Hartung, kommunikationschef på Partille kommun.

ANNONS
|

Under måndagen invigdes årets upplaga av West Pride – festivalen vars vision är en jämlik värld fri från fördomar och diskriminering baserat på bland annat sexuell läggning och könsidentitet.

Aktiviteterna avlöser varandra inne i Göteborg men även i Partille uppmärksammas veckan.

– Vi flaggar för Pride och sen kommer vi också vara representerade i Prideparaden på lördag. Då kommer en delegation med medarbetare från Partille kommun närvara med skyltar, små flaggor och tröjor med trycket ”allas lika värde” på ryggen, vilket också är kommunens värdeord, säger Anna Hartung, kommunikationschef.

Mer öppen och inkluderande miljö

Alla kommunanställda har haft möjlighet att anmäla intresse för att gå i paraden och enligt Anna Hartung har upp till 25 personer anmält sig.

ANNONS

– Det är en jätteviktig fråga för oss att ta ställning till, både för oss som arbetsgivare och som aktör i samhället för att visa att vi står för allas lika värde och allas rättigheter. Vi stolta över vårt arbete med hbtqi-frågor.

Som exempel nämner hon bland annat att kommunens första verksamhet inom vård och omsorg blivit hbtqi-certifierad av rfsl, riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

– En certifierad verksamhet arbetar strategiskt för att synliggöra och utmana de föreställningar och normer som kan leda till att människor behandlas ojämlikt. Det är en process där verksamheten med stöd av rfsl påbörjar, eller förstärker ett strategiskt arbete för att skapa ett hbtqi-kompetent bemötande av sina brukare och en mer öppen och inkluderande arbetsmiljö, säger Anna Hartung.

Ökat fokus på hbtqi-frågor

Förutom certifieringar har kommunen också satsat på hbtqi-frågor inom sin verksamhet i Ungdomens hus, där de under våren bland annat öppnat upp ett regnbågsrum, vilket Partille Tidning tidigare rapporterat om.

– Där är frågorna också är på agendan genom att man jobbar mot barn och unga på olika sätt.

För det övergripande arbetet har kommunen även ett hbtqi-råd där medarbetare från olika verksamheter ingår, som också på olika sätt jobbar med frågorna.

– De tittar främst på hur man kan få in mer hbtqi-perspektiv i våra verksamheter, säger Anna Hartung.

Ser fram emot prideparaden

West Pride har arrangerats i Göteborg sedan 2007 och har genom åren vuxit rejält. Innan pandemin var Göteborg värd för Europride 2018 och 2019 lanserade West Pride världens första självhjälpsterapi mot bi-trans- och homofobi.

Nu blickar kommunens medarbetare fram mot paraden på lördag vars startpunkt blir Johanneberg, sedan går alla i samlad trupp genom stan och vidare upp till Gustav Adolfs torg där paraden avslutas.

Om West Pride

West Pride är en ideell, icke vinst-drivande förening. Året runt bedrivs verksamhet, bland annat genom hbtqi-utbildningar och hbtqi-diplomering för skolor och organisationer inom Västra Götaland.

De vill uppmuntra till ett öppet samhällsklimat och motverka fördomar och diskriminering på grund av sexuell läggning, könsidentitet och/eller -uttryck. Visionen är en jämlik värld fri från fördomar och diskriminering.

Året kulminerar i en stor Pridefestival som 2022 anordnas 13 till 19 juni.

Källa: www.westpride.se

LÄS MER:Här erbjuds unga HBTQi-personer en mötesplats

LÄS MER:I spåret av Pride önskar vi acceptans för alla

LÄS MER:Gråt, skratt och kramar – publiken lyrisk efter Nasrins premiär

ANNONS