Speak your soul – lika mycket soulband som företag

Fyra unga kvinnor, ett band, ett företag. Speak your soul är UF-företaget som förenar musik av kvinnliga artister med ekonomi.
– Vi vill komma ut och spela så mycket som möjligt, säger Maja Arvidson, den i Rytmus-kvartetten som är från Partille.

ANNONS
|

De fyra tjejerna Amalia Isip, Maja Arvidson, Emma Lundsten och Johanna Sebbfalk går alla sista året på Rytmus musikgymnasium och när de fick i uppgift i entreprenörskap att starta ett UF-företag så kopplade de sina kloka huvuden ihop. Resultatet: Speak your soul, ett soulband som drivs som ett företag men som också är ett helt vanligt band som vill komma ut och spela.

– Vi har skaffat bankkonto, Johanna är vår VD och jag står för marknadsföringen. Men i grund och botten handlar det ju om att spela och sjunga, säger Amalia Isip som tillsammans med sitt gäng nu är ute och och försöker sälja in Speak your soul till företag, hotell eller privatpersoner.

ANNONS

– Det går att skruva på vårt koncept en hel del, allt från party till lugnare shower. Jag tror till exempel att vi skulle passa bra i en hotellobby, säger Maja Arvidson som är född och uppvuxen och fortfarande bor i Furulund.

Ett feministiskt statement

Maja sjunger och skriver låtar, Johanna och Amalia är sångerskor och Emma kompar på piano och bandets clou är att de bara spelar låtar skrivna och framförda av kvinnor. Ett feministiskt statement i en musikbransch där kvinnor alltid haft det mycket kämpigare än sina manliga kollegor att ta sig fram.

– Vi sjunger soullåtar av kvinnor, allt från Aretha Franklin till Beyonce, säger Johanna Sebbfalk och Emma Lundsten fyller i:

– Manliga artister har alltid haft det lättare men nu finns det många kvinnliga storstjärnor. Vi vill hylla kvinnan i musiken och allt det extra jobb hon fått lägga ner.

Kvinnor måste förnya sig

Och även om det 2022 ser bättre ut med jämställdheten i musikbranschen så har Maja ett aktuellt exempel på att det fortfarande inte är samma regler för män som för kvinnor.

– Det ställs mycket högre krav på kvinnor att förnya sig än män. Ny stil, ny show, ny musikgenre medan män kan fortsätta precis som de alltid gjort, säger hon.

LÄS MER:Succé när kulturskolan får politikerna att sjunga

LÄS MER:Marcus Berggren säger hej då i Partille Arena – för alltid?

ANNONS