Nedslående siffrorna: Partille når inte 40 000 invånare i år

Sedan millennieskiftet har befolkningen i Partille kommun rusat. Målet att nå 40 000 invånare var inom räckhåll och siffror från Statistiska centralbyrån visade att den magiska gränsen skulle uppnås redan i vår.
Men ny statistik visar att så inte blir fallet, då befolkningsökningen under 2021 med god marginal var den sämsta på 20 år.
– Det finns förklaringsfaktorer på varför, säger kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse (M).

ANNONS
|

Att Partille är en tillväxtkommun går inte att snacka bort. Sedan år 2000 har antalet invånare ökat rejält. 6 405 fler kan i dag titulera sig Partillebor jämfört med då.

Den starka positiva trenden fick Statistiska centralbyrån att spå att kommunen skulle nå det mål man länge längtat efter, att bli 40 000 invånare, redan under våren 2022.

– I den senaste analysen vi gjorde i våras så räknar vi med att Partille har 39 921 invånare vid årsskiftet. Om kommunen sen följer sitt vanliga mönster, med en relativt stabil folkökning över tid, så kan jag tänka mig att det är en ganska träffsäker gissning, sa Tomas Johansson, utredare på SCB i höstas.

ANNONS

Oväntade dippen

Nu har man släppt siffror för 2021 och det står klart att gissningen inte var så träffsäker. När 2021 övergick till 2022 bodde nämligen bara 39 529 personer i kommunen.

– Tyvärr har folkmängden inte riktigt utvecklats som jag förväntade mig. Under andra halvåret 2021 har folkmängden i Partille minskat något. Under de närmast föregående åren hade folkmängden däremot ökat, säger Thomas Johansson.

LÄS MER:Här är huset som toppar listan – är dyrast i Partille

Totalt är man 17 personer fler än 2020, men det beror inte på att fler flyttat till kommunen. I själva verket är det precis tvärtom, då fler valt att bo någon annanstans. Istället är det våra nyfödda som räddar statistiken.

– I Partille har utflyttningen varit större än inflyttningen. 3 271 personer flyttade till kommunen medan 3 391 flyttade därifrån. Men det har registrerats fler födslar än dödsfall.

Sämsta siffran på 20 år

Partille Tidning har gått igenom all befolkningsstatistik sedan år 2000 och det står klart att 2021 är det år befolkningen ökat minst sedan 2002. Det var det enda året sedan millennieskiftet då antalet invånare i kommunen faktiskt minskade.

Övriga år kan befolkningsökningen räknas i hundratal år efter år.

Trots de nedslående siffrorna är SCB:s senaste rapport inget som förvånar kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse (M).

– Jag kan inte säga att det oroar mig direkt. Det finns förklaringsfaktorer på varför, säger hon.

LÄS MER:En av sju ungdomar erbjuds kommunalt feriearbete

Marith Hesse menar att Partille i egenskap av Sveriges till ytan sjunde minsta kommun har svårt att inrymma nyinflyttade, som det ser ut nu.

– Den stora orsaken och den enskilt största faktorn är nog att vi inte haft några nya områden att flytta in i, säger hon och fortsätter:

– Vi bygger för fullt i kommunen och när bostäderna väl är klara kommer befolkningen med största sannolikhet att öka. Det är lite tråkigt att det inte blev som prognosen, men egentligen spelar det ingen roll om vi blir 40 000 invånare 2022 eller 2023.

Coronapandemin möjlig förklaring

Dessutom kan pandemin haft ett finger med i spelet, menar hon.

– På ett övergripande plan kan även covid ha påverkat och sedan har vi inte haft den invandring som vi haft tidigare, som bidragit till en befolkningsökning.

Men statistiken visar också att fler flyttat från kommunen än flyttat hit. Vad kan det bero på?

– Det kan bero på många saker. En förklaring kan vara att bostadspriserna är höga och de som flyttar ut ur ett hus eller lägenhet kanske är fler än den familj som flyttar in.

LÄS MER:Så länge håller äktenskapen i Partille – kortare än rikssnittet

Potentiellt skulle man firat att man blev 40 000 invånare redan om några månader, men nu får de planerna läggas på is. Hur ett eventuellt firande kan komma att se ut håller kommunen än så länge för sig själva.

– Det är klart att vi vill uppmärksamma det på något sätt, men vad vi hittar på kan jag inte svara på i dagsläget. Eftersom det är nästan 500 personer kvar till 40 000 har vi tid på oss att planera hur vi ska göra, säger Marith Hesse (M).

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS