Partilleborna är snabba på att skilja sig jämfört med resten av landet.
Partilleborna är snabba på att skilja sig jämfört med resten av landet. Bild: Redaktionen

Så länge håller äktenskapen i Partille – kortare än rikssnittet

Partilleborna skiljer sig två år tidigare än rikssnittet. Här varar ett äktenskap som följs av skilsmässa i 10,7 år vilket placerar oss en bra bit ner i SCB:s statistik.
– Det är fler som skiljer sig i dag än för 50 år sen, men den senaste tjugoårsperioden har det planat ut, säger forskare Jani Turunen till Nyhetsbyrån Siren.

ANNONS
|

LÄS MER:Här är de vanligaste bebisnamnen i Partille 2021

SCB:s statistik för hur länge svenskens äktenskap håller visar att rikssnittet ligger på 12,5 år för ett äktenskap som tar slut genom skilsmässa och 47 år när det upplöses genom dödsfall. Nyhetsbyrån Siren har sammanställt statistiken kommun för kommun och där visas att spannet för antalet år från giftermål till skilsmässa går från drygt åtta år i Degerfors till 17 i Östra Köinge, en ganska stor regional skillnad.

10,7 år i Partille

– Många tänker att skilsmässorna har ökat, men det har varit stabilt ganska länge, säger Jani Turunen, lektor i socialt arbete vid Södertörns högskola och forskare i demografi vid Stockholms universitet till Siren.

ANNONS

Partille ligger precis på rikssnittet när det gäller äktenskap som upplöses genom dödsfall (47,9 år) men när vi kommer till äktenskap som tar slut via skilsmässa är Partilleborna rejält mycket snabbare. 10,7 år varar ett genomsnittligt äktenskap i Partille kommun vilket är kortare än Göteborg (11,3), Alingsås (12), Lerum (13) och Härryda (12).

LÄS MER:Så många barn bor i hushåll med låg inkomst i Partille

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS