Körsångens återkomst – nu vill Partille vokalensemble bli fler

Pandemin slog extra hårt mot körerna runt om i landet som på grund av smittrisken tvingades tänka om – även Partille vokalensemble.
Från att ha övat både online och utomhus i minusgrader har de nu äntligen fått komma tillbaka in i värmen igen.
– Nu blir man helt lycklig över småsaker, man tar det inte längre för givet, säger Freddy Sövik, körsångare.

ANNONS
|

Körsång har vetenskapen sedan länge visat är bra för hälsan och ökar välbefinnandet, vilket är något som medlemmarna i Kulturskolans kör för vuxna, Partille vokalensemble kan instämma med.

– Även om man är trött och seg efter jobbet så kommer man hit och sjunger tillsammans. Det låter ju så klyschigt, men det är så himla härligt med körsång. Det blir en slags andningspaus från livet i övrigt när man kommer till övningen och får släppa allt annat, säger Sofia Winström.

LÄS MER:Sissel Kyrkjebø botar julstressen med turné – premiär i Partille

Hon har sjungit i kören i närmare 25 års tid. Hon började när hon gick i gymnasiet och eftersom Partille är en av få kommuner som låter vuxna fortsätta på Kulturskolan har hon sedan dess blivit kvar, liksom många andra medlemmar i kören.

ANNONS

Körsångaren Freddy Sövik började 2015 och har också blivit kvar. Efter att ha sjungit i band och på egen hand tidigare kände han att han ville göra något tillsammans med andra.

– Att sjunga själv hemma med gitarren gav inte så mycket, säger han.

Ger en samhörighetskänsla

Klara Öjerot, sångpedagog och körledare vid Kulturskolan, tror att anledningen till varför körsång är ett sånt lyckopiller kan bero på att det är något särskilt händer när människor ses och får sjunga tillsammans.

– Det finns ju torra vetenskapliga fakta som ser att man börjar andas synkront, man får samma puls och oxytocin utsöndras vilket gör att man får bättre immunförsvar till exempel. Men det är också en slags samhörighetskänsla, när det klingar ihop och man känner att ”där satt den”. Det är något speciellt med det, säger hon.

LÄS MER:Äntligen Så mycket bättre för Casper Janebrink

Sofia Winström instämmer, hon menar att hon verkligen fick upp ögonen för betydelsen av att sjunga just tillsammans i samma rum efter pandemin bröt ut. När de inte fick ses i verkligheten gav de ändå inte upp utan började öva online, men det visade sig vara lättare sagt än gjort.

– Det var svårt. Vi hörde ju inte varandra, man var tvungen att stänga av ljudet och bara höra sig själv, annars blev det rundgång. Det blev tydligt att det här var inte samma sak som förut, det var inte alls samma känsla som när man hör varandra, säger Sofia Winström.

För att få tekniken att fungera hade det krävt avancerade ljudkort som de inte hade tillgång till.

Fick öva både online och utomhus

När spridningen av covid-19 tog fart var det mångas vardag som kastades på ända, men för alla körer runt om i Sverige var det extra tufft. När man såg att smittriskerna ökade i rum där flera människor sjöng fanns det inte något annat alternativ än att stänga ner.

För Partille vokalensemble betydde det att deras veckovisa repetitioner fick avbrytas helt.

– Först så förstod man inte hur allvarligt det var. Sen kom mer och mer forskning där man filmade hur folks utandningsluft spreds, då kände man till slut att det var ju inte så bra, säger Klara Öjerot.

Efter att ha övat en tid online kunde de under hösten 2020, när pandemin lättade lite, i stället få möjlighet att börja träna inomhus med stort avstånd till varandra men även det fick avbrytas i och med andra vågen av pandemin.

– Då bestämde vi i våras att vi skulle ses utomhus några gånger, vilket vi dessutom fick be om lov för att göra, säger Klara Öjerot.

– Det var framför allt ganska kallt, men det var absolut bästa lösningen under de förutsättningar vi hade, säger Freddy Sövik.

LÄS MER:Premiär och avslutning för musikalgänget i Jonsered

”Lycklig över småsaker”

När man frågar kören när de under hösten äntligen kunde ses igen och öva som vanligt efter att restriktionerna lättat kommer datumet direkt.

– Sjunde september. Det var så skönt att allt var som vanligt igen, att vara tillbaka i gamla rutiner. Det var ju småsaker som att vi kunde ha med oss fika till varandra igen eftersom man innan inte fick röra varandras grejer. Man blir nu helt lycklig över småsakerna, säger Sofia Winström.

Freddy Sövik instämmer han upplevde en slags nyrenässans kring körsången.

– Man inser ju att det inte är något man kan ta för givet, att få komma varje tisdag och sjunga är fantastiskt.

LÄS MER:Fler besökare till kyrkan under Allhelgona än vid julen i Partille

Just nu är det 14 sångare i kören, trots pandemin har ingen hoppat av. Nu när allt dragit igång igen vill de gärna växa och bli fler.

– Det är alltid fint att vara fler i stämmorna, särskilt söker vi tenorer och basar.

För att bli en del av kören krävs det en provsjungning men de vill tona ner kraven trots det.

– Vi säger att man ska ha viss körvana men man behöver inte kunna läsa noter eller så, säger Klara Öjerot.

Ser fram emot konserter

Nu ser körensembeln fram emot kommande vinter och vår. Redan har de dragit igång med konserter och quiz, men ser nog allra mest fram emot att äntligen få sjunga julkonsert i Partille Slott den 14 december.

– Det känns väldigt peppigt, det är en väldigt fin atmosfär där uppe, vi ska pynta till det och ser till att det luktar lite glögg också, säger Klara Öjerot.

Sofia Winström har särskilt saknat konserterna eftersom de blir viktiga mål att sträva mot vid övningarna.

– Man behöver de små målen för att känna att det är roligt när man lyckas nå dem. Så att det blir julkonsert är extra pepp just nu, säger hon.

LÄS MER:Orgelmaraton i konserthus med lokala förmågor i finalen

”Vi är ju flockdjur”

Snart kommer de släppa biljetterna och hoppas att de kommer kunna fortsätta att planera ännu mer konserter och quiz framöver.

– Nu hoppas vi pandemin håller sig tillbaka. Vi är ju flockdjur och att få sjunga är en riktig gemenskaps-kick tycker jag, säger Klara Öjerot.

Förutom att lokala körer nu gör sin återkomst stod det också klart i veckan att ”Chorus night”, ett stort körevent som arrangeras av Sveriges körförbund ska äga rum i Partille Arena till våren.

– Vi får se om det blir något för oss, det är kul att de väljer att komma hit, säger Klara Öjerot.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS