Här ska du vara extra försiktig när du parkerar i Partille

348 bilinbrott begicks i kommunen under förra året. Allums parkering var en av de mest utsatta platserna.
– Jag känner mig alltid orolig när jag parkerar, säger Allum-besökaren och Partillebon Ivan Tomic.

ANNONS
|

Partille Tidning har tidigare rapporterat om fenomenet om stöld från eller ur motordrivet fordon. Då konstaterades att 348 bilinbrottsanmälningar hade gjorts under år 2021. En av de platser där det skett flest bilinbrott under samma år är Allums köpcentrum. Under år 2021 fick polisen in tolv stycken anmälningar för bilinbrott på deras parkering. På detta svarar centrumchef Albert Aguilar:

– Vi är en stor destination med över fem miljoner besökare. Många kommer med bil och då finns det fler möjligheter för inbrott.

Övervägande del av de anmälda bilinbrotten sker på eftermiddagen, mellan klockan 13 och 19, när det är mer folk i rörelse.

ANNONS

– Det kanske finns fler tillfällen för bilinbrott då det rör sig fler bilar, men vi siktar på nollvision, säger Albert Aguilar.

LÄS MER:Inbrott i bilar på Allum – men inga övervakningskameror

Tidigare inbrott

Partille Tidning skrev i oktober 2021 om två bilinbrott som skett på Allums parkering. I samband med detta fattades det övervakningskameror på den plats brotten hade begåtts. När Partille Tidning i dag kontaktar centrumchefen vill han fortfarande inte specificera deras övervakningssituation.

– Det finns kameror i fastigheten, men var och från vilka vinklar kan jag inte säga. Det är sådana system som övervakning vi jobbar med men tyvärr blir även de kriminella smartare.

För att förebygga bilinbrott har Allum bevakningsbolag som patrullerar samt har de, enligt centrumchefen, kontinuerliga dialoger med kommunen och kommunpolisen.

– Vi jobbar ständigt med tryggheten.

Anders Klingberg, utredningsansvarig vid polisen i nordöstra Göteborg, uttalade sig i oktober till Partille Tidning att om man vill göra bilinbrott ”är det tacksamt att göra det på ett ställe där det finns många bilar och där det är insynsskyddat”. Han berättade även att det finns en övertro på övervakningskameror.

– Det är bra för att arbeta förebyggande men när man väl har ett ansikte på film måste det vara identifierbart.

Enligt Brottsförebyggande rådet var antalet anmälningar om bilinbrott i Partille kommun 106 stycken färre 2021 jämfört med 2020. År 2019 var antalet anmälningar 540 stycken. Enligt polisen kan avmattningen ha att göra med coronapandemin.

LÄS MER:Inbrott i fyra bilar – stod parkerade i garage

Vattendelare bland besökare

En som parkerar då och då på Allums parkering är Ivan Tomic. Han känner sig alltid rädd för att utsättas för bilinbrott.

– Jag känner mig särskilt orolig i parkeringshus så jag brukar ställa mig nära utgången. Sedan tänker jag på att inte lämna kvar saker i bilen.

Han tillägger även att personer som har modernare bilar blir av med bland annat rattar.

– Man har sin försäkring men det är så jobbigt att ta tag i.

En annan som oroar sig när hon parkerar är besökaren Åsa Matsson. Hon parkerar på Allum i samband med veckohandling.

– Det känns sådär att parkera på ställen som dessa. Förra sommaren blev jag av med bland annat min mobil när jag hade parkerat utanför Jula. När jag var hos polisen berättade de att nyckelsignalen hade kapats och att detta händer ofta på Jula och parkeringar som denna.

LÄS MER:Med teknik blockerar de billåset – så ser du till att lura tjuvarna

Besökarna Malin och Daniel är däremot inte oroliga. Båda berättar att de alltid tar med värdesaker och att de inte brukar ställa sig där det är ödsligt. Daniel berättar även att han aldrig parkerar på Allum på kvällstid och att det under kvällen ”kanske är annorlunda”.

De gator som enligt anmälningarna blev mest utsatta under år 2021 var Gamla Kronvägen samt Kyrktorget. 29 anmälningar gjordes för vardera gata. Anmälningarna från Allums parkering räknas in under Kyrktorget.

Bilinbrott
Bilinbrott

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS