Mona Nilsson är vice ordförande för synskadades riksförbund i Göteborg
Mona Nilsson är vice ordförande för synskadades riksförbund i Göteborg Bild: Privat

Brist på stöd till synskadade i Partille kommun

Personer i Partille med synnedsättning blir hänvisade till Göteborgs kommun när de inte får det stöd de behöver. Synskadades riksförbund vill se ett utökat stöd, men kommunen anser inte att behovet finns.
– Det måste varit säkert 20 år sedan det gick att få rehabilitering för synskada här, säger Mona Nilsson, vice ordförande för Synskadades Riksförbund.

ANNONS
|

Idag saknar Partille kommun helt någon med särskild kompetens för att stötta de invånare som är synskadade. Totalt rör det sig om cirka 120 personer i kommunen.

I andra kommuner finns lokala syninstruktörer, men bor man i Partille och behöver stöd hänvisas man istället till Göteborgs syncentral. Det framgår bland annat i ett brev från syncentralens enhetschef på Västra Götalandsregionen och Synskadades Riksförbund som skickats till Partille kommun, och som Partille Tidning tagit del av.

Kommuninvånare vädjar om mer hjälp till synskadade

Det finns även ett flertal invånare från kommunen som inte uppfyller syncentralens kriterier för att rehabiliteras, men som ändå är i behov av stöttning i hemmet. Dessa individer har en i sammanhanget lindrigare synnedsättning.

ANNONS

Partillebon Mona Nilsson, vice ordförande för Synskadades Riksförbund, berättar att de kontaktat kommunens vård- och omsorgsnämnd i hopp om att invånare med synnedsättningar ska få bättre hjälp. Man har dock inte fått någon återkoppling i frågan.

– Vi kräver inte att det finns en person som är specialiserad på just detta men att det finns en person som har synkompetens. Det kan vara på äldreboendena i kommunen där det finns personer med synnedsättningar eller arbetande som hade behövt utbildas, säger Mona Nilsson.

Mona Nilsson, som själv är har en synnedsättning, berättar att man inte kunnat få ett ordentligt stöd på hemmaplan på flera år.

– I Partille har det inte gått på många år och för invånarna i Partille kommun kostar det 81 kronor varje väg för att ta sig till sitt rehabiliteringscentrum med färdtjänst, säger hon och fortsätter:

– Det måste varit säkert 20 år sedan det gick att få rehabilitering för synskada här, och det dyrt för vissa att att behöva pendla in till Göteborg för att få hjälp där istället. Det hade varit en stor insats för invånarna om kommunen hade valt att lägga resurser på detta.

Kommunen ser inget behov av syninstruktör

Trots att Mona Nilssons och andra med synnedsättningar upplever att de behöver hjälp av kommunen, så är det inget som man från kommunens sida anser vara aktuellt i dagsläget.

– Någon syninstruktör har vi inte planerat att anställa, det är i så fall någon med någon sorts kompetens inom området, men den frågan är inte prioriterad just nu och inga beslut har tagits, säger Jonas Mårdbrink, (M), är ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Hur en synskadad rehabiliteras

På syncentralen kan du med synnedsättning eller blindhet få hjälp med rehabilitering genom:

• Psykosocialt stöd och rådgivning

• Utprovning och inträning av hjälpmedel

• Träning av dagliga aktiviteter med eller utan hjälpmedel

• Vägledning och information till närstående och personal

• Samordning och uppföljning av insatser

LÄS MER:Nytt schema inom vården – flera har sagt upp sig

LÄS MER:Boende på demensavdelning utsatt för sexuellt övergrepp

LÄS MER:Kränktes i åratal – inom äldrevården: ”Varför dör du inte?”

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS