En boende på en demensavdelning i Partille har polisanmälts för att ha utsatt en annan boende för ett sexuellt övergrepp.
En boende på en demensavdelning i Partille har polisanmälts för att ha utsatt en annan boende för ett sexuellt övergrepp. Bild: Bosse Åström

Boende på demensavdelning utsatt för sexuellt övergrepp

Efter en incident mellan två boende på en demensavdelning i Partille har en polisanmälts för ett sexuellt övergrepp mot den andre. Äldreboendet konstaterar nu att de brustit i tillsynen av mannen, som redan tidigare uppvisat riskfyllt sexuellt beteende – ett tjugotal tillfällen.
– Vi beklagar det inträffade, det är sådant som inte ska ske, säger äldreomsorgschef Daniel Pus.

ANNONS
|

Det var i slutet av januari, tidigt en lördagskväll, som händelsen utspelade sig på ett äldreboende i Partille. Mannen, som var boende på en av demensavdelningarna, ska vid ett obevakat tillfälle ha utsatt en annan boende på avdelningen för ett sexuellt övergrepp.

Övergreppet kunde avbrytas när en undersköterska passerade och upptäckte vad som hände.

Den utsatta boende togs omhand och ska inte ha fått några fysiska skador. Handlingen har polisanmälts som ett sexuellt övergrepp och en polisutredning har inletts. De boendes anhöriga är underrättade om vad som inträffat och vård- och omsorgsförvaltningen har gjort en lex Sarah-anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

ANNONS

LÄS MER:Hemtjänsten tvingar in ledig personal: ”Väldigt ansträngt läge”

Normaliserat sexuellt beteende

I anmälan framkommer det att innan övergreppet ska det ha dokumenterats ett 20-tal liknande incidenter mellan den anmälda mannen och övriga boende i verksamheten. De ska däremot inte ha varit av samma allvarlighetsgrad som i det här fallet.

Enligt uppgifter från personalen har den boendes sexuella beteende till viss del normaliserats i verksamheten.

LÄS MER:Nåddes inte av hemtjänsten på tre veckor – hittades död

Handlingsplaner ska ha upprättats som inneburit bemötandeplaner som personalen ska följa vid sociala kontakter, aktiviteter och utevistelser där den boende medverkar – men på grund av pandemin så skriver kommunen att i anmälan att de ”inte har kunnat tillgodoses under perioder av pågående pandemi.”

Under hösten ska den boendes sexualdrift eskalerat ytterligare med utåtagerande handlingar som följd. Läkare ska då ha kontaktats som gjort läkemedelsjusteringar för att lugna ner situationen, utan framgång.

Skulle tillsätta extra personal – genomfördes aldrig

Beteendet fortsatte att eskalera och enligt uppgifter från bland annat personalen skulle enheten ha bemannats upp med en extra personal dygnet runt, dels för tillsyn av mannen, dels för att skydda övriga boende i verksamheten. Men när enhetschefen tillfrågas ska förstärkningen inte ha genomförts, den är heller inte dokumenterad i någon handlingsplan.

Partille kommun hävdar att händelsen främst härrör från brister i bemanningen mot bakgrund av pandemisituationen. De menar att det har lett till att personal inte kunnat hålla nödvändig tillsyn över de boende.

LÄS MER:Ordföranden om bristerna i vården: ”Blir ledsen”

– Vi beklagar det inträffade, det är sådant som inte ska ske. I det här fallet har vi brustit i att följa våra rutiner och att leva upp till vårt arbetssätt, säger äldreomsorgschef Daniel Pus och fortsätter:

– Situationen vi haft under pandemin är det värsta vi upplevt i frånvaro av personal. Det har satt oss i en väldigt svår position. Då hamnar mycket informationsöverföring i kläm, då personal flyttas mellan arbetsplatser.

Planerar att installera hotellås

Totalt har äldreboendet haft närmare 100 vikarier i perioder och rutinerna kring hur de i sin tur tar del av de handlingsplaner som finns har brustit, enligt Daniel Pus.

Efter det inträffade ska den drabbade boende ha erbjudits en flytt till en annan avdelning och verksamheten ska omedelbart ha vidtagit åtgärder.

LÄS MER:En gåta hur obehörig tog sig in på äldreboende i Furulund

En ny handlingsplan har upprättats med utökning av tillsynen av den boende. Ett golvlarm har även installerats i avvaktan på att installera så kallade hotellås på avdelningen.

– Det vi tittar på är teknik som kan hjälpa oss. Hotellås funkar så att bara den som har behörighet kan öppna. Vi får ju inte låsa in våra boende, men på det här sättet gör vi så att alla kan röra sig fritt in och ut ur sin egen lägenhet men inte i någon annans, säger Daniel Pus.

Långsiktigt berättar han också att de tittar på att installera liknande lås i fler verksamheter, men just nu endast vid behov.

– Om det blir en breddinstallation återstår att se. I normalt förekommande fall arbetar vi med förstärkning av bemanning, vilket vi gör i det här fallet. Sen tittar vi också på hälso- och sjukvårdsspåret.

LÄS MER:Misstänkt sexuellt ofredande på boende – utreds av Ivo

Tar hjälp av sjukvården

Daniel Pus vill inte kommentera det enskilda fallet men generellt när det handlar om avvikande utåtagerande beteenden kan de vara kopplade till demenssjukdomen.

– Då tar vi ofta hjälp av team specialiserade på beteendemässiga och psykiska symptom vid demens, BPSD, som stöttar upp. Vi arbetar också med hur man som medarbetar ska kunna hantera situationen, säger han.

LÄS MER:Nåddes inte av hemtjänsten på tre veckor – hittades död

Nu ser äldreboendet över rutinerna för handlingsplaner och hur de förs in i systemet. De tittar också bland annat på rutinerna för samverkan och informationsöverföring för att personalplaneringen ska upprättas korrekt.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS