60 år med Porthälla scoutkår

Sedan Porthälla Scoutkårs upptakt har det hunnits med världsrekord i badkarsrally och en debut i att ha mixade grupper. Fram till årets 60-årsjubileum har medlemsantalet minskat men ordförande Lina Marmin upplever att intresset ännu är starkt.
– Det är inte en hobby, det är en livsstil.

ANNONS
|

Vid en röd stuga med scoutlogga på kortsidan förbereder sig ledare inför kvällens aktiviteter. I år fyller kåren 60 år och tanken var att Porthälla Scoutkår i samband med jubileumsåret skulle arrangera en vinterhajk. På grund av rådande restriktioner var man dock tvungen att ställa in men scoutmötena rullar på som vanligt.

Upplyst av stugans taklampor befinner sig denna kväll kårens ordförande Lina Marmin. Hon har varit med i kåren sedan hon var nio år och blev ledare vid 18 års ålder.

– Det slår mig hur gammal man är när man varit med i 30 år av kårens totalt 60.

ANNONS

Kårens uppstart

För att förklara kårens tidiga historia har Lina Marmin letat fram gamla böcker som hon nu bläddrar i. År 1961 bestämde man sig för att starta upp scoutkåren då efterfrågan var stor hos både barn men även föräldrar. Detta gällde särskilt mödrar som inte hade arbete men som ville sysselsätta sig. I januari år 1962 startades sedan Porthälla Scoutkår upp. Då höll de till i lägenhetshusen som står intill den nuvarande lokalen. År 1972 hittade kåren den barack som än idag tillhör en del av byggnaden.

– Gården fyller därför 50 år, poängterar Lina Marmin stolt. Vi var även den första kåren i Göteborgsområdet som hade blandade tjej- och killgrupper.

Idag består kåren utav 130 medlemmar jämfört med de två hundra medlemmar kåren hade på 60-talet. Varför det skett dippar är inget ordföranden kan besvara men siffran är inget som oroar henne.

– Det har legat runt denna siffra de senare åren och det var även så när jag var scout.

LÄS MER:Björndammens ordförande om förändringen: ”Utan historia finns det ingen framtid”

Istället menar Lina Marmin att siffran och intresset gått upp något i och med pandemin. Även marknadsföring anser hon vara en förklaring till varför det är lättare att söka sig till scouterna nuförtiden.

– Vi är en lättanpassad rörelse som vill att alla ska vara med. Sedan passar kanske inte idrott och tävling alla.

Detta är något upptäckarledaren Thandiwe Andersson instämmer i.

– Många scouter passar kanske inte i andra föreningar som baseras på prestation.

Badkarsrally

Men tävlingar för skojs skull har anordnats inom kåren. I boken ” Mitt rika liv” har fotografen Åke Hellgren samlat bilder ifrån badkarsrally som Porthälla Scoutkår arrangerade mellan 1983 och 2018. Pjuck, Porthällascouternas senioravdelning var grundarna till idén. I fyra kilometer tävlade scouter från västra Sverige i klasserna: Eremit (ett badkar), Siames (två badkar och Konsum (valfritt antal badkar). Farkosterna fick enbart framföras med hand- eller vindkraft. År 1995 hamnade även ekipaget ”Bad om hjälp” i Guinness rekordbok för längsta badkarsfarkosten. Ekipaget bestod utav 50 ihopkopplade badkar och 42 paddlare. Efter 45 minuter kom ekipaget i mål.

Satsning på trivsel

Thandiwe Andersson, har varit ledare i kåren sedan 2000-talet. Enligt henne är det bästa med Porthälla Scoutkår den sociala samvaron.

– Man får både många nya och äldre kompisar, säger hon medan hon samtidigt instruerar 11-åriga Paulina Petronis i en smaklek där man ska lista ut tre okända matprodukter genom att enbart smaka.

Lina Marmin och Thandiwe är överens om att ledarrollen har förändrats inom scouterna sedan kåren grundades.

– Vi som ledare har blivit mer medvetna och mer inkluderade då vi vill att vår verksamhet ska vara för alla oavsett kulturella bakgrunder och socioekonomiska aspekter, säger Thandiwe Andersson.

LÄS MER:De värnar om vår historia – så firades ”Arkivens dag” i Jonsered

– Idag jobbar vi mer med värderingsfrågor och reflektion. Ledare får gå utbildningen ”trygga möten” för att kunna vara en bra ledare. Idag är vi även alltid två ledare för att öka trygghetskänslan.

Det som dock är detsamma är aktiviteterna.

– Varför ska man ändra på något som redan är bra, säger Lina Marmin. På läger lever man ändå primitivt där man gör sin egen eld och hämtar eget vatten så där har det inte förändrats.

Efter att ha testat barnens sinne i olika lekar är det dags att koka te på stormkök. Somliga barn hämtar vatten i dunkar. 11-åriga Paulina Petronis kopplar gasolflaskan till köket. Hon har varit med i Porthälla Scoutkår i 3 år och tycker det bästa med kåren är när de åker på läger tillsammans. Kåren ser med förhoppning på det svenska Jamboree som i sommar än så länge blir av men så länge håller de hus utomhus med sina aktiviteter som gått genom generationer.

– Det är inte en hobby, det är en livsstil, säger Lina Marmin.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS