Björndammens ordförande om förändringen: ”Utan historia finns det ingen framtid”

Hedersordförande Gert Hedlund har ägnat majoriteten av sitt liv åt fotbollsklubben Björndammens BK, trots att han aldrig har spelat fotboll själv. Snart fyller klubben 50 år och då invigs nästa kapitel.
– Jag har lagt mer än halva mitt liv åt det här, jag känner att jag har gjort mitt.

ANNONS
|
Björndammens ordförande är Gert Hedlund står stolt vid föreningens flagga.
Björndammens ordförande är Gert Hedlund. Han har varit aktiv i föreningen i över 30 år. Bild: Rebecca Hyde-Price Aggestam

Ordförande Gert Hedlund och resten av Björndammens styrelse planerar stora festligheter i oktober 2022. En stor turnering kommer anordnas för de yngsta spelarna i fotbollslaget. De kommer spela i september och fotbollslag från hela Göteborg kommer samlas i Furulund för att delta i festligheterna. Gert gissar att det kommer uppemot 500 personer.

– Björndammens bollklubb (BK) kommer även spela sin tusende match med A-laget i oktober, så vi har massa saker att fira, berättar Gert Hedlund.

LÄS MER:Partille ridklubb hoppas på ny ridväg

Klubben bildades en kall eftermiddag 14 oktober klockan 15:00 år 1972 av den dåvarande lagledaren för Partille IF:s B-lag Bror Svensson. Han ville göra något nytt genom en bilda en ny klubb.

ANNONS

– Vi började som en liten kvartersgäng och har vuxit genom åren.

Ordförande Gert Hedlund står stolt vid alla medaljer och troféer.
Ordförande Gert Hedlund har varit aktiv i Björndammens BK i över 30 år. Bild: Rebecca Hyde-Price Aggestam

Ju äldre förening desto mer historia

Ordförande Gert Hedlund är den äldsta medlemmen i klubben och har varit aktiv i över 30 år. Gert fick frågan om han ville bli tränare kort efter sin son Jonas började spela år 1981. 1984 erbjöds Gert en position i styrelsen av Bror Svenssons son Ingvar. Gert har ingått i styrelsen i över 32 år, varav 15 år som ordförande.

– De frågade om jag kunde hjälpa till i början, vilket slutade med att jag blev tränare. Jag brinner för ungdomar och har alltid varit en föreningsmänniska, så det var självklart för mig.

LÄS MER:Nya krav på vaccinationsbevis – det här gäller

Gert har själv aldrig varit en fotbollsspelare men lockas till gemenskapen och ungdomsengagemanget som klubben genererar.

– Det känns inte så länge sedan jag påbörjade min tid här. Jag är stolt över att vi har lyckats bevara klubbens traditioner. Utan historia finns det ingen framtid, det tycker jag är viktigt.

Seriesegern år 1975 i Göteborg. Mannen längst till höger i den svarta kappan är grundaren Bror Svensson.
Seriesegern år 1975 i Göteborg. Mannen längst till höger i den svarta kappan är grundaren Bror Svensson.

Gamla eldsjälar återvänder

På jubileumsfirandet kommer bland annat tidigare ordförandeprofilerna Ingvar Svensson och Inge Johansson. Gert tycker det är viktigt att spegla klubbens historia och involvera före detta medlemmar.

– Det är roligt att gamla trotjänare kommer till festivalen, det är bra för föreningens gemenskap, att skrapa upp lite gammalt folk.

Björndammens främsta syfte är att uppmuntra ungdomar till sociala aktiviteter och sammanhållning. Gert Hedlund drogs till föreningen på grund av dess gemenskap och engagemang.

– Jag brinner för ungdomar, jag vill att de ska ha en vettig sysselsättning. Den sociala aspekten är viktigast, fotbollen är egentligen bara ett verktyg.

Gert Hedlund har hedrats av många. Han ingår i Hall of Fame i Göteborg och hans namn är uppsatt på idrottsmuseet i Kviberg. Han har även tilldelats en plakett av Göteborgs fotbollförbund för sitt idrottsengagemang genom åren som han fick ta emot på Ullevi.

Förändrad samtidsanda

Det är ingen nyhet att samhället har förändrats drastiskt de senaste åren i och med den digitala utvecklingen. Fler människor använder sig av digitala verktyg, vilket har förändrat samhällets konsumtionsvanor. Det finns fler aktiviteter och därmed mer konkurrens från olika verksamheter.

Gert Hedlund upplever att Björndammens medlemmar är mindre närvarande i dag jämfört med förr. Istället för att bidra med den sociala gemenskapen är det många som betalar för klubbens aktiviteter istället för att själv delta.

– Förr kände man alla, vi var som en stor familj. I dag har det förändrats, samhället har blivit annorlunda, folk lever annorlunda, reflekterar Gert.

LÄS MER:Jamina Roberts om nya huset och lockropen från proffsklubbarna

Precis som många andra verksamheter har Björndammens BK upplevt upp- och nedgångar. Klubben växer med åren men Gert berättar att det, på senaste tiden, har varit svårt att rekrytera ledare och engagera föräldrar.

– Vi försöker engagera föräldrar men det är svårt, folk har inte tid. Många föräldrar verkar stressade, de kommer bara för att hämta och lämna sin barn. Så var det inte förr.

En annan problematik som klubben står inför är att många spelare lägger av med träningen efter några år, vilket kan kopplas till den förändrade samtidsandan. Många sysselsätter sig med andra fritidsintressen. Det är framförallt tjejer som är svåra att locka, berättar Gert Hedlund.

– Alla är välkomna men det är svårt att locka damlag och få tag på kvinnliga ledare.

Livets cirkel

Björndammens främsta intyg på sin framgång är att gamla spelare återvänder med sina barn och barnbarn. Samma familjer ingår inom föreningen, vilket bidrar till klubbens gemenskap.

– Många barnbarn kommer tillbaka, cirkeln fortsätter. Det är det bästa betyget man kan få som förening.

Samma utveckling sker inom styrelsen. Gert Hedlund berättar att han funderar över att avsluta sin tjänst som ordförande i samband med klubbens 50-årsdag. Gert misstänker att vice ordförande Jonathan Lundin kommer att ta över. I styrelsen har det även skett en positiv förändring då fler kvinnor ingår. Totalt sitter sju i styrelsen varav två är kvinnor.

– Jonathan är betydligt yngre än jag och kommer därmed bidra med nya synvinklar och satsningar inom föreningen. Jag har lagt halva mitt liv här och känner att jag gjort mitt.

LÄS MER:Reino, 92, om VM-finalen 1958: ”Bästa laget jag mött”

Gert Hedlund berättar att det är krävande och mycket jobb att vara ordförande. Han upplever att han inte hänger med i utvecklingen och känner att klubben är redo för nästa kapitel.

– Jag är ju hedersordförande så jag kommer alltid vara en del av föreningen, det är bara att jag inte kommer behöva ha så mycket ansvar.

Björndammens bollklubb har bevarat alla sina medaljer och troféer i ett skåp.
Björndammens största seger på ungdomssidan är när de vann finalen mot Torslanda i distriktsmästerskapet på Ullevi år 1991. Bild: Rebecca Hyde-Price Aggestam

Pandemins påverkan

Pandemin har drabbat alla delar av samhället, inte minst för Björndammens BK. Flera matcher har blivit inställda och deras julavslutning har avbokats igen. Detta drabbar föreningens samhörighet och syfte att engagera ungdomar.

– Vi hoppas att jubileumsåret blir normalt så vi kan fira födelsedagen fritt.

Under Coronapandemin har klubben spelat majoriteten av sina matcher och träningar utomhus och styrelsemötena har ägt rum digitalt.

– Pandemin har verkligen ställt till det, vi har haft massa inställda matcher.

LÄS MER:Uttjänt gräsplan är en risk för barn och unga hos Jonsereds IF

Klubbens historia

Namnet Björndammens BK namngavs efter det dåvarande nya bostadsområdet i närheten av lagmedlemmarna. Ingen från Partille IF fick sitta med i den nya styrelsen utan endast föräldrar, farbröder samt kusiner till vissa aktiva fick lov att ingå i styrelsen. När Björndammens bollklubb startades spelade de på grusplan. Numera spelar klubben på konstgräsplanen i Furulund i Partille. I Partille finns det fem fotbollsföreningar och Björndammen BK är den minsta. I Björndammen ingår 170 medlemmar, 20 ledare och sju ungdomslag. De som spelar är födda mellan åren 2010 och 2016. Tillsammans med Öjersjö IF driver Björndammens BK också ett juniorlag i klass tre och ett herrseniorlag i division 6.

Ordförande Gert Hedlund står stolt vid Björndammens flagga. På flaggan är en björn, damm och en fotboll.
Ordförande Gert Hedlund står stolt vid Björndammens flagga. På flaggan är en björn, damm och en fotboll. Bild: Rebecca Hyde-Price Aggestam

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS