Tävlingsinriktade elever slåss om vilka som får springa ut först på studenten

Den årliga Kåsjödagen är det sista som sker för avgångseleverna på Partille gymnasium innan de tar studenten. De sex olika klasserna tävlar mot varandra i en femkamp och vinnarna får springa ut först på studentdagen. Trots regnskurar och moln var humöret på topp bland de tävlingsinriktade eleverna.
– Det har varit en lång tradition på skolan, säger Susanne Krook, rektor på Partille gymnasiet.

ANNONS
|

Klasserna tävlar i fem olika grenar vid Kåsjöbadet i Partille. Traditionen på Partille gymnasium innebär att varje klass får förtjäna sin plats i ordningen under utspringet. Vilken klass som vinner och vilken som hamnar sist meddelas däremot inte på plats utan annonseras dagen efter, minuter före utspringet.

– Det är först i aulan, efter att lärarna på skolan bjudit på sig själva med lite sång och underhållning, som vi annonserar ordningen för utspringet som beror på hur de har presterat under Kåsjödagen, säger Susanne Krook.

Kapsejsande och hopp från tio meters höjd

En av grenarna i fem kampen är en kanotstafett som går ut på att två elever i varje kanot paddlar till ena bryggan där de byter av två andra elever i samma klass. I tävlingen mellan bygg- och samhällsklassen hade byggklassen ett stort försprång till en början men halvvägs in i mål kapsejsade båten och samhällsklassen kammade hem vinsten.

ANNONS

– Det är ruggigt viktigt att vinna varje tävling. Man vill inte vara den som springer ut sist när alla redan åkt hem, säger Albin Lauridsen i vinnarlaget.

På varje station tar mentorn för klassen tiden. Den klass som får bäst tid sammanlagt i alla grenar är den klass som får springa ut först. Klassen som kommer på andra plats får springa ut näst först, och så vidare.

De tävlingsinriktade elevernas femkamp höll på i nästan två timmar innan det blev dags för hopp från hopptornen och dragkamp som blev den avslutande tävlingen där byggklassen tog hem vinsten i finalen mot naturlinjen.

LÄS MER:Orosmolnen inför studenten: Regn hotar utspringet

LÄS MER:Äntligen en fullskalig student: ”Det är symboliskt”

ANNONS