Tara, 23, satsar som filmregissör – nomineras i prestigefylld kortfilmstävling

Tara Fouladi, 23 år från Sävedalen, har ända sedan hon fick en mobiltelefon med inspelningsfunktion alltid skapat små klipp och sketcher. För bara ett år sen tog hon examen från filmskolan – nu nomineras hennes kortfilm ”Demonstration” till Stockholms filmfestival tävling för lovande regissörer.
– Jag gillar att berätta någonting och då får man mer makt bakom kameran än framför, för mig är det inte så viktigt att synas, säger hon.

ANNONS
|

När Tara Fouladi fick beskedet om att kortfilmen "Demonstration” som hon skapat tillsammans med Henrik Johansson blivit nominerad till Stockholms filmfestivals kortfilmstävling blev hon både förvånad och glad.

Hon ser på det som en god möjlighet att få visa deras film för en större publik och på längre sikt etablera sig som regissör och producent i Svensk filmindustri.

– Det är det som är målet, att kunna försörja sig på det här. I slutändan är ju allt man vill att folk ska se ens film och att man ska få chansen att göra fler, säger Tara Fouladi.

ANNONS

LÄS MER:Gråt, skratt och kramar – publiken lyrisk efter Nasrins premiär

Hon är uppvuxen i Sävedalen och berättar att hon redan som tioåring började med sitt filmskapande.

– Det var när jag fick min första mobil som hade kamera och ett lättanvänt videoredigeringsprogram jag upptäckte att jag kunde klippa ihop korta sketcher. Jag minns att jag brukade tvinga mina kompisar att vara med i dem, säger hon och skrattar.

Tog sig från Partille till Stockholms filmskola

Förutom mobilfilmerna höll hon också på med teater på Kulturskolan i Partille och när det var dags att välja gymnasium var valet enkelt – TV och filminriktningen.

Så fort studentexamen sen var avklarad tog hon direkt vägen vidare till Stockholms filmskola, där började sen filmproduktionerna komma i gång på riktigt.

– Jag tog examen därifrån för lite mer än ett år sen så mina flesta projekt gjorde jag på skolan, säger hon.

Men kontakterna och vänskapsbanden som knöts under studietiden är vad som sedan lett henne vidare i karriären. Efter att ha arbetat med bland annat SVT:s serie ”Deg” beslutade hon sig att tillsammans med tidigare studiekamraten och pojkvännen Henrik Johansson för att göra en film på egen hand.

LÄS MER:Kulturskolan tar över Allum med sång, dans och konst

Det skulle komma att bli "Demonstration” – den kortfilm som nu nominerats till Stockholm filmfestival.

– Det var något som Henrik skrivit på i slutet av första året på skolan och vi sa att vi borde göra det här. Den är superintressant och kan funka som en egen grej. Sen visade det ju sig att det gick riktigt bra, säger hon.

Vill väcka samtal och debatt

Filmen, som bara är sju minuter lång, utspelar sig i ett klassrum fyllt med fjärdeklassare en dag då två poliser är på besök för att berätta om sitt yrke. Men en av dem går över en gräns efter att ett av barnen frågar vad en våldtäkt egentligen är.

– Jag gillar att göra film som också på ett sätt fortsätter när den är slut genom att väcka samtal och debatt. I det här fallet tar ena polisen initiativ till att demonstrera våldtäkt mot sin kollega vilket triggar massor av frågor, säger hon.

Att placera scenen i ett klassrum var också medvetet eftersom temat i filmen cirkulerar mycket kring makt och auktoritet.

LÄS MER:Pernilla en av 28 konstnärer när Konstrikets konstrunda återkommer

– I ett klassrum är hierarkin elev och lärare väldigt stark, men vad händer när två poliser kliver in och går över en gräns? Var ligger ansvaret? Hos betraktaren? Bär läraren ett ansvar att ingripa? Kan man anklaga en person med auktoritet? Kan man alltid ingripa och ska man beskyllas om man inte gör det? Ska man skämmas för det?

Tara Fouladi vill väcka massor av frågor hos publiken, men inte ge alla svar.

– Det är så viktigt att vi pratar om det här och analyserar varför vissa kan tycka olika. Den film som vi vill göra om vi vinner kortfilmstävlingen handlar om liknande situationer. Vi är fascinerade av människan och sammanhang, vad som leder till att man beter sig på vissa sätt, säger hon.

”Kommer att gå långt”

Några av hennes tidigare filmer är bland annat ”Bingo” som hon skapade på filmskolan, även ”Skruva upp” som hon skrev och regisserade helt själv.

När Partille Tidning kontaktar Stockholms filmskolas tidigare rektor Marcelo Racana för att ta del av några bilder på Tara Fouladi från skoltiden vet han direkt vem hon är.

– Tara minns jag mycket väl, hon har en enorm talang och kommer att gå långt. Jag har länge arbetat med film och jag minns att jag överraskades av hur bra det första manus hon presenterade var. Hon skriver roliga karaktärer, har oerhört träffsäkra dialoger och jobbar väldigt bra med skådespelare, säger Marcelo Racana.

LÄS MER:Trots succén – A36 är samma gamla vanliga

I framtiden menar Tara Fouladi att hon gärna vill jobba mer med att regissera barn, vilket var fallet i ”Demonstration”. Det är en ålderskategori som hon tycker ska värderas högre.

– Det är något i tidiga tonåren som är spännande. Det är så lätt att underskatta barn, de ser mycket mer än vad man ger dem cred för. Det är en spännande och rolig tid, säger hon.

”Dras till fart och kaos”

Och hennes egen barndom i Partille minns hon som god, men menar att hon är medveten om att det är lätt att romantisera i efterhand.

– Jag kopplar ihop uppväxten med tryggheten och lugnet i Partille men det har förmodligen också gjort att jag dras till mer fart och kaos som kontrast. Sen vill man alltid återvända till den där tryggheten, säger Tara Fouladi.

Om det kan bli en film baserad i Partille i framtiden utesluter hon därför inte heller.

– Kanske, jag har verkligen tänkt att det kan vara kul att göra en film i Göteborg och Sävedalen. Det är barndom för mig, den lilla bubblan var ju allt man visste. Det är ett ställe som påverkat mig jättemycket i mitt sätt att tänka, skriva och se på hur det är att växa upp.

Den 17 november har kortfilmen ”Demonstration premiär vid Stockholms filmfestival och prisutdelningen sker även samma dag.

LÄS MER:Maja vågade börja måla – gjorde succé under Konstriket

Om Stockholm filmfestival kortfilmstävling

De nominerade tävlar om stipendiet ”1 KM Film”, vilket är en av Sveriges största kortfilmstävlingar som ger unga filmskapare chansen att nå sina filmdrömmar. Vinnaren får göra en kortfilm som visas på nästa års festival.

Priset är 100 000 kronor från Svenska Filminstitutet samt produktionsstöd från Dagsljus, Fackförbundet Scen Film, Thomas Ahlén AB, Chimney Post och Terrassen Post.

De nominerade för 2021 är Emma Brunzell, Jerry Carlsson, Simon Elvås, Henrik Johansson och Tara Fouladi, Pella Kågerman, Cecilia Oscarsson, Olga Ruin, Naures Sager, Tomas Stark och Erik Warolin.

Källa: Stockholms filmfestival

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS