Så många röstade blankt i Partille: ”En aktiv protest”

Drygt 200 personer i Partille kommun röstade blankt i riksdagsvalet i september. Det motsvarar en knapp procent av godkända röster.

ANNONS
|

Det är nyhetsbyrån Siren som gått igenom valresultatet för riksdagsvalet 2022 och sammanställt siffror för andelen blankröster i varje kommun. I Partille kommun lämnades det in 204 blanka röster vilket motsvarar 0,86% av de giltiga rösterna.

Totalt registrerades runt 83 000 blankröster i Sverige vilket ger en procentsats på 0,96% av de godkända rösterna och Partille ligger alltså något under snittet.

En missnöjesyttring

Antalet blanka röster, där den som röstar går till vallokalen och lämnar in ett kuvert med en blank valsedel, har ökat något sedan valet 2018 och till Siren säger Jessika Wide, statsvetare på Umeå Universitet, att detta kan ses som en aktiv protest mot partierna och politiken som drivs.

ANNONS

– Man brukar säga att blankrösterna är en missnöjesyttring mot partierna. Det är en form av proteströster. Vissa protesterar genom att inte gå och rösta överhuvudtaget, men det här är en aktiv protest. Man tar sig till vallokalen, men lägger en blankröst, säger hon.

LÄS MER:Oppositionspartierna om maktskiftet i Partille

LÄS MER:Historiskt Partillestyre – Sverigedemokraterna jublar

ANNONS