Starka känslor om Nato i Partille: ”Det triggar”

Natomedlemskap debatteras i både Sveriges och Finlands riksdag och länderna väntas inom kort fatta det historiska beslutet att gå med i försvarsalliansen.
Men frågan splittrar Partilleborna – några är inte så säkra på att det är rätt väg att gå.
– Det triggar Putin, han ger sig inte så lätt, säger Marita Boström.

ANNONS
|

Debatten om medlemskap i försvarsalliansen Nato har gått varm i Sverige sedan Rysslands invasion av Ukraina i slutet av februari i år. Även i Finland har frågan utretts intensivt de senaste veckorna och allt pekar på att båda länderna skickar in en gemensam ansökan om medlemskap redan under tisdagen.

Senare idag, måndag sammanträder Regeringen för att fatta det historiska beslutet om Sveriges ska gå med i Nato. Efter att Socialdemokraterna under söndagen gett besked om att de vill se att Sverige går med i försvarsalliansen är en ansökan inte långt borta.

”Tror snarare det kan höja pulsen”

Sverige och Finland har båda meddelat att de avser att ansöka gemensamt. Därefter måste samtliga 30 Natoländers parlament ta ställning till Sveriges och Finlands ansökan. Alla måste säga ja för att en ny medlem ska godkännas.

ANNONS

Men hur ser Partilleborna på att ett beslut om medlemskap kan komma att fattas inom kort? Efter att Partille Tidning genomfört en enkät på stan visar det sig att åsikterna går isär och att frågan väcker starka känslor åt båda håll.

Johnny Karlsson från Partille är en av de som är tveksam till ett medlemskap för Sverige.

– Vi har varit neutrala i så många år och det har gått bra utan medlemskap. Jag tror snarare det här kan höja pulsen istället för tvärtom. Nu får vi se hur det går, säger han.

Statsminister Magdalena Andersson mötte Finlands statsminister Sanna Marin i Stockholm i april i år för att bland annat diskutera ländernas säkerhetspolitik.
Statsminister Magdalena Andersson mötte Finlands statsminister Sanna Marin i Stockholm i april i år för att bland annat diskutera ländernas säkerhetspolitik. Bild: Anna Tärnhuvud

”Om det blir illa får vi hjälp”

Två andra som håller med honom är småbarnsföräldrarna Rita Sahak och Rami Olsem.

– Jag tycker inte att medlemskap är rätt väg att gå, Sverige har varit alliansfritt i 200 år, utan krig. Om vi går med i Nato så måste kanske mina barn skickas för att strida i till exempel Turkiet, det går för fort, säger Rita Sahak.

Tycker ni att det borde ha genomförts en folkomröstning?

– Ja, att inte låta folket få säga sitt blir som en diktatur, säger Rami Olsen.

Någon som däremot anser att det är bra att Sverige går med i Nato är Ulla Helin.

– Just nu så har jag den tanken att jag tycker att det är bra om vi går med. Om det blir illa får vi hjälp. Nackdelen är så klart att våra killar och tjejer måste ge sig ut om det blir krig någon annanstans, säger hon.

Tidigare var Ulla Helin emot ett Natomedlemskap, och känner sig fortfarande då och då tveksam.

– Jag är kluven, men läget har ändrat sig och för tillfället är jag för Nato. Man kan ju alltid dra sig ur igen i efterhand, jag hörde i går att man kan lämna, säger hon.

”Triggar Putin”

För tidigare Öjersjöbon Marita Boström är Natofrågan också något som kommer väldigt nära. Hon berättar att hon själv är från Finland från början men fick flytta till Sverige som barn i samband med finska vinterkriget.

– Jag kommer ju från Finland och där är det mer naturligt med Nato då gränsen mot Ryssland är lång. Men jag tror inte att ett Natomedlemskap är bra varken för Finland eller Sverige. Det triggar Putin, han ger sig inte så lätt. Det blir konsekvenser. Jag vet hur de agerade under finska vinterkriget då jag fick flytta till Sverige som barn, säger hon.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har hon följt händelseutvecklingen och känt av att hotet vuxit.

– Jag är rädd, Putin har fått storhetsvansinne, han är inte riktig i huvudet. Han vill skapa en stormakt på andras bekostnad där folk dör på vägen. Jag kan bara säga stackars Ukraina.

LÄS MER:Mariia och Feias berättelse om trauman från kriget

LÄS MER:Elever och lärare pratar om Ukrainakriget i skolbänken

LÄS MER:Endast elva motioner från Partillepartier på fyra år

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS