Stal för 1340 kronor i Allum: “Jag behövde nya kläder”

En 30-årig kvinna greps i Allum när hon stal kläder, smycken och skönhetsprodukter för ett värde av 1 340 kronor. Nu döms kvinnan till fängelse.
– Jag orkar inte prata om detta, säger kvinnan vid förhör.

ANNONS
|

LÄS MER:Stal rakblad för över 2 000 kronor – nu döms mannen till samhällstjänst

I slutet av december bevittnar ett butiksbiträde på Allum en kvinna som gick genom larmbågarna utan att ha betalat. Larmet utlöses och en kollega är på plats för att stoppa kvinnan. Vittnet tar över situationen och förklarar att det var larm på varorna som kvinnan inte hade betalat.

– Hon var upprörd och stissig när jag kom. Kunder i butiken tyckte att det var obehagligt.

Butiksbiträdena tillkallar sedan ordningsvakterna via en larmknapp. Vittnet ringde även vakterna för att de skulle skynda sig.

Vid förhör erkänner 30-åringen brottet.

LÄS MER:Snattade smink på Ica Maxi Allum – till flickvännen

Polisen: kan du berätta vad som har hänt?

– Jag behövde nya kläder.

ANNONS

Polisen: hur gick det till inne i butiken?

– Jag minns inte. Jag orkar inte prata om detta.

Kvinnan har skulder på 20 000 kronor. Hon har en lång historik av missbruksproblem och psykisk ohälsa. Tidigare har hon begått våld mot tjänsteman, då dömdes hon till skyddstillsyn. Nyligen meddelades hon åtalsunderlåtelser för ringa stöld och ringa narkotikabrott. Frivården anser att kvinnans tidigare kriminalitet verkar vara relaterad till kvinnans mående och att det finns ett övervakningsbehov. De finner den mest lämpliga påföljden vid en fällande dom skulle vara en ny dom till skyddstillsyn. Detta trots att hon hade “stora svårigheter med att sköta kontakten med frivården, av oförmåga snarare än ovilja”.

LÄS MER:Stal ansiktsmasker och kött – döms för stöld

Döms till fängelse

Trots frivårdens yttrande dömer tingsrätten nu kvinnan till fängelse i 14 dagar. Detta då hon återfallit i brott under pågående prövotid för skyddstillsyn. Enligt rätten saknas det anledning att betvivla att brottsligheten har med hennes mående att göra. Tingsrätten ifrågasätter om ytterligare en dom till skyddstillsyn bidrar till att hon bryter kriminalitet då tidigare omfattande vård inte förhindrat fortsatt missbruk och kriminalitet.

Utöver fängelsestraffet ska kvinnan betala skadestånd till butiken för underkläderna med borttagen märkning samt för en en bruten förpackning.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS