På älderboenden i Partille erbjuds glass i stora lass för boenden så de klarar av värmen.
På älderboenden i Partille erbjuds glass i stora lass för boenden så de klarar av värmen. Bild: Johan Erkki

Så håller sig boende kalla på äldreboenden ”glass, vätska och duschar”

Ingen i Partille kan ha missat den extrema hettan som rört sig in mot kommunen under onsdagen. Värmen kan vara härlig för vissa men påfrestande för andra. Äldre människor har redan tidigare varnats för att inte ta sig ut i solen och på korttidsenheten Forellen och Furulunds äldreboende jobbar man taktiskt med mycket glass.

ANNONS
|

Inför värmeböljan som kom under mitten av veckan började förberedelserna på korttidsenheten Forellen i Partille redan under tisdagskvällen. Personalen drog ner persienner, vädrade och luftade de allmänna utrymmena.

– Sedan började vi onsdagen med att duscha alla så de kunde hålla sig svalare under dagen, säger Eva Magnusson samordnare på korttidsenheten Forellen.

Glassransoner

På korttidsenheten har man under onsdagen delat ut glass, vatten och vätskeersättning, likaså på Furulunds äldreboende.

– Vi erbjuder allt som kan kyla ner de äldre under hela dagen, hur många glassar det gått åt har jag inte räknat, säger Solveig Ekblad, enhetschef på Furulunds äldreboende.

ANNONS

De följer riktlinjerna och rutin för värmebölja, så de håller sig inomhus och vill boende sitta ute är det skuggplatserna som gäller med personal bredvid som ser till att det går bra.

– Vi försöker uppmuntra våra boende till att hålla sig inomhus eller i skuggan. Tidigt under morgonen satt vi utomhus i skuggan men annars har vi suttit inne med nerdragna persienner och fläktar.

Även om temperaturen har legat på över 30 grader i Partille under onsdagen så har det gått bra genom att personalen använt sig av sina knep för att hålla ner kylan hos de äldre.

– Man blir på bra humör i detta väder så det har varit en trevlig dag i dag. Men vi har hållit oss där det varit som svalast och sett till så ingen blivit för varm, säger Solveig Ekblad.

LÄS MER:Nu kommer monstervärmen: ”Blir riktigt, riktigt varmt”

LÄS MER:Här är Partillemusikanterna som turnerar i kommunen

ANNONS