Så många bullar går åt i Erics bageri på kanelbullens dag

”Folk är som tokiga” säger Eric Ericson på Brödfabriken i Jonsered och packar sina kanelbullar i tjusiga rader i kartonger för avhämtning. Det är kanelbullens dag och han och bagarna har varit igång sedan 03.

ANNONS
|

En helt vanlig dag går det åt ungefär 60 kanelbullar hos Brödfabriken i Jonsered men när det är dags för kanelbullens dag så räcker det inte på långa vägar.

– Jag sa till Frida (bagare) att ”vi får väl baka 250 bullar?” och hon bara ”det var den fattigaste kanelbullens dag jag hört!”. Nu har vi stått sedan 03 i natt och bakat 1000 stycken. 1000 bullar! Om de kommer att gå åt? Ja, det ser så ut, säger Eric Ericson när han står och gör i ordning bullkartonger i sitt bageri på tisdagsförmiddagen.

Hälften är förbeställda

500 av de 1000 är förbeställda för avhämtning och resterande ska säljas i butiken och om tempot som satts upp under morgonen hålls så är det slut under eftermiddagen. Vad är egentligen grejen med kanelbullens dag? Behöver vi fira något vi äter i princip dagligen?

ANNONS

– Ja du, jag vet faktiskt inte riktigt. Mer än att folk verkligen verkar älska detta. Dels är det ju väldigt gott med kanelbulle, dels händer det inte så mycket i övrigt just nu men hursomhelst så är det fantastiskt, säger Eric när han försöker sig på en förklaring till succén.

Hemliga ingrediensen: lime

Som hantverksbageri är Brödfabriken måna om att alla bullar bakas för hand och att de innehåller bra råvaror och enligt Eric är mängden smör avgörande för hur god en kanelbulle blir. Det, samt att de penslas med limespetsat sockerlag, är det som enligt hans bagare gör dem unika. Och lite dyrare än de bullar du köper i livsmedelsbutiken.

– Idag går det ju att köpa fem bullar för 35 kronor överallt men vad innehåller de då?

I morgon återgår saker och ting till det normala och Brödfabriken får vänta på nästa ”dag” att fira. Den 22 november är det till exempel wienerbrödets dag. Eric själv är dock inne på att inför en helt ny dag: ”Fjäde fjedan i febjuaji”.

– Ja, i Småland firar man ju ”Fössta tossdan i mass” och jag skulle vilja göra en bakelse som heter ”Gurkburk” som serveras den fjärde fredagen i februari, säger han på perfekt Bengan Johansson-halländska.

LÄS MER:Eric Ericson förverkligar dröm om hantverksbageri i Jonsered

LÄS MER:Eric Ericson om brödsuccén: ”Tio gånger bättre än jag hoppats”

ANNONS