Rekordmånga unga har fått sommarjobb i Partille i år

Trots att Partille i år inte fick något statligt bidrag för att erbjuda ungdomar kommunala sommarjobb slår man rekord i antal erbjudna tjänster.
– Det är riktigt roligt, säger Eva Ahlstedt, enhetschef på arbetsmarknadsenheten.

ANNONS

Förra året erbjöds 239 ungdomar kommunalt feriejobb Partille. Då hade man precis som året dessförinnan fått statligt stöd för att sätta fler ungdomar i arbete.

Det stödet har man blivit av med i år.

– Partille kommun fick inte några statliga medel i år för att arbetsförmedlingen gjorde bedömningen att vi inte hade några sådana utsatta områden här, förklarar Eva Ahlstedt, enhetschef på arbetsmarknadsenheten.

När man drog igång planeringsarbetet för årets sommarjobb satt man alltså med ordinarie budget, vilket resulterade i att man då bara kunde erbjuda 110 ungdomar jobb.

Kommunfullmäktige sköt till deg

Men kommunfullmäktige ville inte ha det på det viset. I både den budget som antogs för nästa mandatperiod, samt i oppositionens budget vill man satsa på att sätta fler unga i arbete och som ett led i den satsningen beslutade nyligen kommunfullmäktige att skjuta till mer pengar för ändamålet. Pengarna har kommit i omgångar och kommer från struktur-reservern. Den senaste omgången utbetalningar beslutade man om den 17 maj och det rörde sig då om 600 000 kronor, vilket resulterade i att ytterligare 60 ungdomar kunde erbjudas ett jobb.

ANNONS

Det innebär att man i dagsläget kunnat erbjuda fler ungdomar kommunala sommarjobb än någonsin tidigare, trots att staten dragit in sitt bidrag.

– 260 ungdomar har fått erbjudande om anställning i dagsläget. Vi har nog aldrig erbjudit så många ungdomar feriejobb som i år och det är riktigt roligt.

Får göra vitt skilda saker

Totalt har man fått in drygt 600 ansökningar från personer mellan 15 och 19 år som är skrivna i kommunen.

Ungdomarna kommer att jobba inom en rad olika verksamheter, förklarar Eva Ahlstedt.

– Det kan handla om att vara ett par extra händer inom äldreomsorgen. Att städa där, eller inom förskoleverksamhet. Man kan få jobba inom park- och natur och hålla efter våra offentliga miljöer, sköta disken på kaféet vid Jonsereds trädgårdar eller hjälpa till med parkeringen där när det är mycket folk, för att bara nämna några exempel.

Vill man se och höra vissa av sommarjobbarna ”in action” så har några av dem fått som uppgift att spela musik på äldreboende, utanför Kulturum och vid Jonsereds trädgårdar. Det är alltså bara att hålla utkik.

LÄS MER:Unga i Partille mår dåligt: ”De måste få vara med och bestämma över sitt liv”

LÄS MER:Partilleförening ger jobb till unga med funktionsvariationer

LÄS MER:Storsatsning på skolan – i nyklubbade budgeten

ANNONS