Paludan ställer in – polisen lämnar platsen

Under tisdagseftermiddagen planerade koranbrännaren Rasmus Paludan att komma till Partille. Men under förmiddagen meddelade han att han inte dyker upp.

ANNONS
|

På tisdag den 19 juli skulle den danske högerextreme politikern Rasmus Paludan hålla en allmän sammankomst i Partille. Mellan klockan 15 och 17 tänkte han närvara utanför kommunhuset i centrala Partille.

– Han har fått tillstånd för sin allmänna sammankomst, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg och tillägger:

– Vi kommer vara på plats och se till att han får fullfölja sin allmänna sammankomst, om han dyker upp.

Men strax innan tvåtiden på tisdagen valde polisen att lämna platsen. Då de enligt uppgifter från Partille kommun inte anser det troligt att han dyker upp.

Rasmus Paludan grundade det danska högerextremistiska partiet Stram Kurs år 2017. Han har fått mycket uppmärksamhet efter att ha bränt koranen på flera platser runt om i Sverige, bland annat i Frölunda där det blev oroligt. I februari i år meddelade han att hans parti ska kandidera i det svenska riksdagsvalet.

ANNONS

Vill inte komma till ”rika, vita ställen”

Under tisdagsmorgonen runt niotiden sände han live på sitt partis Stram Kurs facebook-sida där han sa att Stram Kurs tidigare planerat att ha torgmöten på sex olika ställen i förortsområden till Göteborg.

"Vi ville ha sex ställen i särskilt utsatta förortsområden i Göteborg för att visa att det är mycket farligt eller omöjligt för svenska politiker som jag, svenska partier som jag, att ha torgmöten som en del av valrörelsen i de här utsatta bostadsområden”.

Paludan förklarar att han blivit nekad att ha torgmöten på de sex platser han ville hålla sina sammankomster på.

”I stället har man gett oss fyra områden i Göteborg som är helt annorlunda där det bor rika, vita svenskar.” Han fortsätter:

”Därför har vi inte tänkt oss att komma till de här fyra rika, vita ställena”.

Han avslutar med att säga ”därför blir det inget i Göteborg i dag och i morgon”.

Paludan kommer inte till Partille

Runt klockan 10.30 bekräftade polisen att Rasmus Paludan inte kommer hålla en allmän sammankomst i Partille.

– Vi har planerat och följer läget, vi får se vad som händer på platsen. Tiden är inte riktigt än så vi avvaktar för att se vad som händer mellan klockan 15 och 17, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson.

I skrivande stund berättar Göransson att polisen kommer vara kvar på platsen.

– Vi har de på platsen som är nödvändiga och resten kommer få andra uppgifter. Vi gör förändringar i planering när ny information kommer.

På eftermiddagen märkte Partille Tidnings reporter att polisen hade lämnat platsen där Paludan skulle hålla sin allmän sammankomst. Men enligt polisen själva stämmer uppgiften delvis.

– Vi är inte på plats men vi har bevakning. Det är ingen större resurs i nuläget, säger Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson.

LÄS MER:Bråk på Partilles kommunhus – kvinna ”löpte amok”

LÄS MER:Partillebo fick sin adress utnyttjad av bedragare

ANNONS