Ny kritik mot Partillebo – Emmilie: ”Elever har byggt huset”

Efter Partille Tidnings rapportering om avloppsläckaget i huset på Gamla Kronvägen höjde hyresgästen Emmilie Alldén Häll på ögonbrynen. Nu ifrågasätter hon Partillebos påstående om att det inte är något fel på rören i huset.
– I samband med en vattenskada fick jag höra från teknikern att rören i vår vägg satt upp-och-ner, säger hon.
Nu svarar Partillebos vd åter på kritiken om det problemförföljda huset.

ANNONS
|

Emmilie Alldén Häll bor i en lägenhet på Gamla Kronvägen 68 tillsammans med sin sambo. I samband med att ett avloppsrör sprang läck i husets förrådsutrymme drabbades även hon, men när hon läste Partille Tidnings reportage om händelsen blev hon förvånad.

– Jag tyckte det var konstigt att vd:n påstod att det inte är något fel i rörkonstruktionen. För så sent som i höstas var det en vattenläcka i lägenheten nedanför oss, vilket ledde till att Partillebo behövde bryta upp stora hål i vår vägg, säger Emmilie Alldén Häll.

Trots att hon och sambon inte själva drabbats av läckan påstod teknikerna som besökte lägenheten gång på gång att det var i deras vägg problemet satt.

ANNONS

– De borrade först upp ett mindre hål för att kunna titta in i väggen och konstaterade då att det var fukt i isoleringen. Sen borrade de två större hål och det var då de konstaterade att rören satt upp-och-ner.

När hon då frågade om man kunde vända det rätt igen sa teknikern att det inte var möjligt. Emmilie förklarar att teknikern då ska ha sagt att ”Om vi ska vända det rätt behöver vi byta rörsystemet i hela väggen”. I stället ska hon ha fått beskedet att allt fungerar, så länge det sluter tätt.

Samtidigt visste hon att grannen under henne precis fått hela badrummet översvämmat.

– Det känns olustigt att bo i ett hus där det hela tiden händer något nytt med rören, och sen få höra det där. Dessutom hittade de ju fukt i väggen.

Områdeskontoret: ”Ni inbillar er”

Men problemen slutar inte där. Läckan upptäcktes i slutet av oktober vilket ledde till att Emmilie fick sin vägg uppborrad. De två stora hålen fick de däremot inte lagade förrän strax innan jul.

– Det blev aldrig klart. Vi fick leva med hål i väggen i nästan två månader, men det var aldrig tal om någon hyresreducering, säger hon.

Emmilie berättade även för Partillebo att de i samband med läckan tyckte sig höra vatten rinna mellan väggarna.

– Det blev ofta så när grannen tvättade med tvättmaskinen, men ingen på områdeskontoret ville svara. Till sist fick vi höra ”Det är ingenting att oroa sig för, ni inbillar er”.

Emmilie drar ett djupt andetag och skakar på huvudet när hon fortsätter:

– Det slutar aldrig med det här huset. Det känns hopplöst. Om man hade pengar hade man flyttat för att inte behöva oroa sig för fler grejer.

”Huset är byggt av praktikanter”

Hon har dessutom funderat på hur det egentligen gick till när huset på Gamla Kronvägen 68 byggdes ovanpå Partillebohallen.

– Jag vet att praktikanter från Partille Gymnasium samarbetade med kommunen och var med och byggde huset. Att gymnasieelever byggt detta känns inte jättebra. Praktikanter ska inte få fria tyglar som de fått här. De ska inte vara med och bygga ett hus folk faktiskt ska bo i, säger hon.

– Just nu vet man inte när nästa rör spricker. Det är så mycket som sker i huset. Bara det är spel i Partillebohallen och barn spolar i toan blir det en läcka.

När Partille Tidning återigen får tag på Partillebos vd Mats Nilsson och berättar om uppgiften om att huset skulle vara byggt av praktikanter visar det sig att det är precis så.

– Det jag kan bringa klarhet i är att det stämmer att vi har ett samarbete med Partille gymnasium och att elever är ute på praktik är självklart för att de ska bli duktiga yrkesmän. Men som allt annat när det är ett bygge så går du igenom och tittar och har kvalitetsansvariga, därför kan en praktikant inte installera något utan att en handledare undersöker att det blivit bra, säger han.

Mats Nilsson menar snarare att Partillebo är glada över att kunna erbjuda gymnasieelever en chans att prova ett yrke.

– Det är för oss en viktig del att vara behjälpliga i utbildning. Vi vill bidra till samhället och se till att de har att göra, men då har vi också alltid koll på att de har rätt kompetens och säkerställer att rätt arbete blir gjort.

Så att huset på Gamla Kronvägen skulle vara felbyggt på grund av praktikanter är något du kan dementera?

– Det vill jag dementera å det starkaste.

Bekräftar fukt i isoleringen

När Mats Nilsson sedan får ta del av händelsen med Emmilies rör ser han direkt till att stämma av hur det ligger till med den ansvarige serviceteknikern. När han återkommer bekräftar han att det mycket riktigt var en vattenläcka på våning 4 i huset i oktober förra året.

– För att se var problemet kom ifrån gick man in i hyresgästens lägenhet som låg mittemellan. För att kunna se om det var ett läckage där öppnade man upp väggen. Det som är vår uppfattning är att den som gjorde det var en av våra entreprenörer och de tyckte sig känna fukt i isoleringen. Han la då ut den på golvet och det vi sen gjorde var att känna på alla väggar och synade betongen så att det inte var någon mer fukt, vilket det inte var, säger han.

Men även Mats Nilsson ställde sig då frågande till hur isoleringen hos hyresgästen kunnat bli fuktig från början. Svaret han fick från serviceteknikern var: ”kondens”.

– Svaret är att när du spolar kallvatten blir det kondens utanför röret, och det i sin tur kan sätta sig i isoleringen, men rent byggnadstekniskt är det inte någon fara.

När han fick reda på att det var fukt på isoleringen frågade han också serviceteknikern om hur de säkerställde att det faktiskt inte fanns fukt i väggarna. Då svarade serviceteknikern att de medvetet hade låtit hålen i väggen stå öppna länge för att säkerställa att det var torrt.

När Emmilie får höra att fukten i hennes vägg berodde på kondens ställer hon sig frågande till varför det i så fall inte skulle kunna uppstå snabbt igen efter att de stängt igen hålen i väggen.

Enligt Mats Nilsson lagades hålen inte på så lång tid på grund av att teknikerna ville säkerställa att allt var torrt inuti väggen. Det var däremot ingenting som Emmilie fick information om.

Bekymrad över bemötandet

Emmilie Alldén Häll känner sig även besviken över det bemötande områdeskontoret gett under processen. Något som även Mats Nilsson beklagar.

– Jag blir bekymrad när jag hör att vi inte har det bemötande vi ska ha gentemot våra kunder. Jag kan bara hålla med om att man inte ska behöva höra att man bara inbillar sig. Det är beklagligt, och på samma sätt som förra gången kommer jag ta upp detta med områdeskontoret. Det är något vi initierat på hela bolaget, att man ska bli bemött på ett respektfullt sätt. Det är ett krav, säger han.

Angående påståendet om att Emmilies rör skulle vara upp-och-nedvända förstår han däremot inte alls varifrån det ska ha kommit.

– Jag vet inte varför entreprenören uttalat sig så, att vi skulle behövt riva en hel vägg för att vända rätt. Utan det man gör är att man sätter tillbaka en stående rörmuff. När jag pratade med serviceteknikern förstod han inte riktigt. Den rörlösningen vi har i den väggen är ingenting som vi hade gjort på något annat sätt. Rörmuffen är till för att sammanfoga två rör, sen har det ingen funktionell betydelse åt vilket håll varken rören eller rörmuffen sitter, säger han.

”Ska prata med oss, inte hyresgästen”

Han förstår trots allt att påståendet från teknikern måste ha väckt upp känslor hos hyresgästen.

– Det kan självklart väcka oro att som hyresgäst få höra att rören sitter upp och ner. Vi har ofta den dialogen med entreprenörer, att de inte ska prata med hyresgästerna utan med oss så vi kan svara på frågor om de dyker upp. För detta är inget som vi fått till oss.

Mats Nilsson hävdar därmed fortsatt att huset på Gamla Kronvägen 68 är byggt enligt konstens alla regler, men påpekar återigen på att de i spåren av alla problem hyresgästerna upplever valt att inleda en utredning.

– Vi har sedan tidigare satt igång en utredning gällande rörkonstruktionen i huset. Vi har en konsult som går igenom kopplingar och utreder trycket och så vidare. Hittills har det sett ganska bra ut, men allt är inte klart. Jag vågar inte ge någon tidpunkt för när den är färdig, förhoppningsvis till sommaren.

LÄS MER:Deras förråd fylldes med bajsvatten – Partillebo nekar ersättning

LÄS MER:Trots mer bajsvatten i Säveån – oklara följder

LÄS MER:Lekplats stängs av på grund av bajsvatten

ANNONS