En av kommunens livsmedelsinspektörer gjorde oroväckande upptäckter under ett kontrollbesök på Asia restaurang.
En av kommunens livsmedelsinspektörer gjorde oroväckande upptäckter under ett kontrollbesök på Asia restaurang. Bild: Partille Tidning

Mjölmott i degrummet – restaurang tvingas till åtgärder

Under ett kontrollbesök på Asia restaurang i Järnringen upptäckte en av kommunens livsmedelsinspektörer brister på en rad punkter. Man hittade bland annat mjölmott i degrummet och tecken på att kött tinats i för hög temperatur.

ANNONS

Den 14 mars i år besökte en av kommunens livsmedelsinspektörer Asia restaurang i industriområdet Järnringen i Partille.

Under den oannonserade kontrollen konstaterades det att restaurangen inte hanterade livsmedel på ett säkert sätt.

Inspektören hittade bland annat spår efter mjölmott, som är en fjäril, i degrummet.

Mottens larver riskerar att ställa till det rejält för de livsmedel som finns i lokalen.

”Risken finns att skadedjur eller dess spillning hamnar i de livsmedel som produceras i degrummet”, står det i det delegationsbeslut som kommunen upprättat efter besöket.

Man hittade också en borrmaskin och en blandarstav i verksamheten. Blandarstaven visade tecken på att färg lossnat från den, färg som skulle kunna hamna i maten.

ANNONS

”Alla material som kommer i kontakt med livsmedel ska vara godkända för livsmedelshantering. Verksamheten behöver antingen uppvisa dokument som visar på att borren och blandarstaven är livsmedelssäker eller ta bort borrmaskinen och blandarstaven ur verksamhetens lokaler”, skriver livsmedelsinspektörer.

Tinade kött i för hög temperatur

Under kontrollbesöket hittades också tecken på att personalen tinat kött i rumstemperatur, något man även noterade vid ett tidigare besök. De temperaturer man uppmätte var över de nivåer som är tillåtna.

”Vid båda inspektionerna höll livsmedel en yttemperatur över acceptabla nivåer. Verksamheten brister i sin faroanalys, där kritiska styrpunkter ej är identifierade. Risken finns för tillväxt av patogena mikroorganismer och bildning av toxiner sker och förgiftar konsumenten”, skriver livsmedelsinspektörerna.

Måste omedelbart vidta åtgärder

Dessutom konstaterade man att verksamheten serverar oförpackade livsmedel utan att tydliggöra för konsumenten hur denna kan få reda på matens innehåll av allergener. Det innebär att det finns en risk att kunderna kan få i sig sånt de inte tål.

Dagen efter att livsmedelsinspektörerna varit på besök beslutade man därför att förelägga Asia restaurang att vidta åtgärder.

Bland annat kräver man från kommunens sida att restaurangen omedelbart rengör utrustningen och lokalen som kallas för degrummet samt utför skadedjursbekämpning.

Man kräver också att restaurangen ska tydliggöra för kunderna hur de kan gå tillväga för att ta reda på vilka allergener som finns i den mat man serverar.

Innan den 15 april måste restaurangen dessutom upprätta skriftliga rutiner som beskriver hur verksamheten säkerställa att livsmedel tinas upp under kontrollerade förhållanden samt ta bort borrmaskinen med tillhörande blandarstav ur verksamhetens lokaler. Alternativt kunna visa styrkande dokument för att både borrmaskin och blandarstav består av material som är livsmedelssäkra.

Kan i förlängningen få betala vite

Utför restaurangen inte de åtgärder som kommunen krävt kan man i förlängningen tvingas betala vite.

– De har fått ett skriftligt beslut på att åtgärda bristerna. Oftast gör vi återbesök för att se på plats hur de åtgärdat det hela. Vissa delar kanske de skickar in till oss, exempelvis hur de uppdaterar de skriftliga rutiner som finns krav på i beslutet. Om de inte inte åtgärdat bristerna tas nästa steg i processen, det vill säga att ett vite kopplas till föreläggandet. Det innebär i praktiken att de får ytterligare en chans innan vitet döms ut, säger Amanda Stirna.

Partille Tidning har varit i kontakt med Asia restaurang som avböjer att kommentera saken.

LÄS MER:Efter inspektion: Skolkök håller inte måttet

LÄS MER:Råttor och svartmögel i köken på Furulunds äldreboende

LÄS MER:Politikerna om mögelköket som lagar mat till skolbarnen: "Jättemärkligt"

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS