Mini-maria ska dra igång sin verksamhet i Partille och finnas på Forellen på Gamla Kronvägen lagom till sommaren börjar.
Mini-maria ska dra igång sin verksamhet i Partille och finnas på Forellen på Gamla Kronvägen lagom till sommaren börjar. Bild: Shamiram Demir

Mini-Maria drar igång sitt arbete i Partille till sommaren

Mini-Maria har fokus på barn och unga som är på väg in i ett beroende med droger eller alkohol. Nu satsar regionen på fler orter och en mottagning öppnar inom kort även i Partille.

ANNONS
|

Mini-maria är en verksamhet som är ett samarbete mellan kommuner och Västra Götalandsregionen. Målgruppen är unga personer mellan åldern 13 och 21 år som lider av ett missbruk av narkotika, alkohol eller spelberoende. Det kan också vara unga som lider av psykisk ohälsa som kan få hjälp av personal på Mini-maria.

I Partille finns redan idag hjälp att få för unga som har drogberoende på alkohol- och narkotikamottagningen, vilket förkortas till Puman. Det är för barn och ungdomar från 13 år och uppåt och i nuläget erbjuds behandlingssamtal och provtagning genom urinprov. Det finns också möjlighet till anhörigstöd. En viktig skillnad framöver blir att man också kommer knyta till sig en sjuksköterska – en tjänst som regionen betalar för.

ANNONS

– I nuläget finns ingen medicinsk personal knuten till oss, förklarar Karin Hansson, Enhetschef för missbruksenheten på Social- och arbetsförvaltningen.

Dessutom ska arbetet på Mini-Maria vara mer strukturerat med bland annat hälsosamtal enligt en viss modell som Mini-maria har. Den här satsningen finns på olika håll runtom i de större städerna sedan två decennier tillbaka. Mini-maria i Partille ska finnas i lokaler på Forellen mitt i kommunen och kommer alltså fånga upp individer som är i riskzonen.

– Det är ett förebyggande arbete där man kan fånga upp de här individerna tidigt och ge dem ett första stöd, säger Karin Hansson som ser positivt på satsningen.

Enhetschefen på missbruksenheten: ”Man har sett i de andra mottagningarna att man kan fånga de här ungdomarna och häva den destruktiva riktningen”

Den fördjupade behandlingen av personer som har ett drogberoende eller ett spelberoende ges sedan på annat håll. Det finns goda erfarenheter från liknande mottagningar i bland annat de olika stadsdelarna i Göteborg

– Man har sett i de andra mottagningarna att man kan fånga de här ungdomarna och häva den destruktiva riktningen.

LÄS MER:Missbruket ledde till fängelse – nu har David hittat tillbaka

Initiativet för att starta upp Mini-maria mottagningar på olika håll i regionen kommer från politiker inom Hälso- och sjukvårdsnämnden. Mottagningar ska startas upp i bland andra Borås, Mölndal och Partille under året.

Behövs Mini-maria i Partille?

– Ja. Målgruppen i Partille är inte enorm och man jobbar redan med ungdomarna men nu styr man om och med sjuksköterskeresursen kommer man arbeta mer med hälsosamtal.

Inom kort kommer kommunen att erbjuda sina tjänster till unga som är i beroende, eller anhöriga som behöver råd och som kan söka hjälp på mottagningen. Just nu planeras det för att dra igång verksamheten lagom till sommaren.

LÄS MER:En oas för de som dragit en nitlott i samhället – ger hjälp förutsättningslöst

Mini-Maria Partille

MiniMaria-mottagningar är specialiserade öppenvårdsenheter som vänder sig till ungdomar med risk- och missbruksproblem upp till 21 år.

Vad som kännetecknar MiniMaria-mottagningarna är att de bedrivs i olika former av samverkan mellan kommun och landsting eller region och att på mottagningarna ges behandling av alkohol- och narkotikamissbruk samt även rådgivning och stöd för ungdomar och/eller anhöriga.

Gemensamt för de flesta mottagningarna är att man erbjuder psykosocial och medicinsk bedömning kring missbruk av alkohol och droger, drogtester, individuell eller familjeterapeutisk behandling samt manualbaserade behandlingsprogram.

Källa: Västra Götalandsregionen

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS