Man i Sävedalen sol-och-vårades av 16-årig flicka

För två år sedan fick en man i 20-årsåldern kontakt med en 16-årig flicka på en dejtingsida. Hon påstod att hon var ensam med en tvååring att försörja och mannen började swisha pengar – men snart insåg han att han blivit lurad.
– I början så hade jag tillit till henne, jag hade bara i huvudet att jag behövde betala, säger mannen i förhör.

ANNONS

Det var under hösten för två år sedan som en man i 20-årsåldern i Sävedalen fick kontakt med den 16-åriga flickan på en dejtingsajt. De började chatta och övergick sedan till att skriva med varandra via sms.

Det mannen inte visste var att flickan i själva verket utgav sig för att vara någon annan. Hon påstod att båda hennes föräldrar nyligen gått bort och att hon hade en tvåårig dotter som hon hade svårt att försörja.

Så när hon bad mannen om pengar för att köpa bland annat blöjor och mat till flickan tvekade han inte att hjälpa till.

ANNONS

– Hon sa att hon hade det tufft. Jag tänkte att jag hjälper till lite grann. Det blev lite fram och tillbaka skickade pengar, säger mannen i förhör.

LÄS MER:Gymnasieelev åtalas för barnpornografibrott

Överförde tusentals kronor

Den 16-åriga flickan har senare erkänt att planen i själva verket var att lura mannen att betala ut pengar till henne och några av hennes vänner och att även sälja nakenbilder till honom.

Totalt överförde mannen 20 930 kronor till flickan genom flera swishbetalningar enligt tingsrätten, men när mannen sedan insåg att flickan inte hade för avsikt att betala tillbaka pengarna förstod han att han blivit lurad.

Han skrev då att han inte ville höra av henne mer, men fick då istället ta emot flera hot på sms.

Under de kommande elva dagarna skickades närmare 100 meddelanden vid flera olika tider på dygnet där mannen utpressas på mer pengar.

Flickan påstår då att hon fått böter av polisen på grund av att hon haft nakenbilder som mannen skickat av sig själv till henne. Nu vill hon att han betalar för dem. Hon fortsätter med att hota med att berätta för polisen vem som skickat bilderna, berätta för hans föräldrar och polisanmäla honom för att ha försökt köpa henne.

Mannen blev rädd, mådde dåligt och förmåddes betala ytterligare 7370 kronor.

LÄS MER:Misshandlade kvinna igen – timmar efter han släppts

”I början så hade jag tillit till henne”

I utredningen, som är omfattande, framkommer det också att flickan strax därefter har tagit kontakt med mannen via snapchat och utgett sig för att vara sin egna 14-åriga kusin. Även här skickar mannen nakenbilder på sig själv och får efter det ta emot hot.

Men, den här gången har mannen beslutat sig för att berätta om vad som händer för en av sina föräldrar. De går sedan till polisen som uppmanar mannen att sluta svara på sms:en och inte betala ut mer pengar. Polisen frågar senare i förhör varför mannen inte gick till polisen direkt, men han menar att han var rädd.

– I början så hade jag tillit till henne. Kan inte svara på varför, men när hon började fråga mig efter mer och mer pengar. Jag hade bara i huvudet att jag behövde betala. Nu fattar jag hur situationen var, men det gjorde jag inte då. Jag vågade inte gå till polisen direkt, säger mannen i förhör.

LÄS MER:Man åtalad efter gruppvåldtäkt – hotade att skjuta offret

Begärde ersättning för nakenbilder

I dagarna stod det klart att flickan därför döms både för försök till utpressning samt utpressning och penningtvättsbrott.

Flickan erkände i rätten bedrägeri men menar att ungefär en tredjedel av beloppet avser ersättning för nakenbilder hon skickat till mannen. Han medger att nakenbilder skickats, men att det ska ha varit frivilligt och ömsesidigt och att han inte har betalat för några sådana bilder.

Det visar sig däremot att mannen inte sparat de sms som bevisar hans påstående vilket gör att tingsrätten sänker summan av mannens rätt till ersättning.

– Hon skrev att hon kunde skicka nakenbilder mot att jag skickade pengar. Mitt syfte var ju att träffa henne och inte få henne att skicka nakenbilder. Det var hon som sa att jag kan få nakenbilder om jag swishar, säger mannen i förhör.

Fick du några nakenbilder av henne?

– Några.

LÄS MER:Tillslag mot massagesalong i Partille: Förekommit prostitution

Får villkorlig dom

Flickan nekar till utpressning och försök till utpressning eftersom hon menar att det inte var hon utan en annan person som utförde gärningarna. Men efter att ha sett över bevisningen bortser tingsrätten helt från det påståendet.

Förutom att ha utpressat mannen i 20-årsåldern från Sävedalen döms 16-åringen även för att ha utpressat en annan man på ett liknande sätt.

Även annan tonårsflicka döms för penningtvättsbrott efter att i samförstånd med 16-åringen ha mottagit pengar från mannen via Swish.

Den 16-åriga flickan är sedan tidigare ostraffad, eftersom tingsrätten bedömer att det saknas anledning att anta att hon kommer begå nya brott döms hon till villkorlig dom och 2 000 kronor i dagsböter istället för en och en halv månads fängelse.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS