Man i 60-årsåldern får fängelse – efter knarkräd i kolonistuga

Poliser förstärkta med hundpatruller slog till mot en kolonistuga i Jonsered förra sommaren.
Efter att man säkrat omgivningen hittade man runt 1,5 kilo amfetamin gömt på olika platser i byggnaden.
Nu döms den man som låg och sov i stugan under polisens räd till fängelse för grovt narkotikabrott.

ANNONS
|

Under de tidiga morgontimmarna i början av juni förra sommaren slog polisen till mot en kolonistuga i Jonsered.

Under husrannsakan hittade man en sovande man i 60-årsåldern, som i fickorna på sin jeansjacka hade en påse amfetamin samt några tusen i kontanter.

Mannen greps och fördes till polishuset i Göteborg innan polisens hundpatruller skickades in för att gå igenom stugan och den omgivande terrängen.

I förundersökningsprotokollet som Partille Tidning tagit del av, rapporterar en av hundförarna i detalj hur man sökte av platsen.

– Jag började söka av uthusen och närmast terrängen med tjänstehunden Vilda. Sen den gripne hade transporterats bort så begav vi oss mot huset och började söka där, berättar hundföraren.

ANNONS

Knarkhunden Vilda fick upp spåret i Jonsered

Efter en relativt kort stund fick knarkhunden Vilda upp spåret.

– Efter ett tag börjar Vilda bli mer och mer intensiv och drar sig mot de trappsteg som är in mot dörren in till det stora rummet på huset. Det är ett hål i trappsteget som hon sätter näsan emot och sen kommer till markering. Jag får flytta henne för att kunna titta in under trappan och ser då hur det ligger en paket som ser ut att innehålla något vitt så jag bad någon av de andra patrullerna att säkra det.

Jakten på knark fortsatte sedan i stugans sovrum.

– Jag sökte sedan vidare i resten av huset och inne i rummet i ett skåp bredvid sängen så markerade Vilda återigen. Jag öppnade en låda och såg då vitt pulver och några vågar, det låg även en del tabletter av något slag. Även där lät jag en patrull säkra det vi hittat, berättar hundföraren.

Övervakningsutrustning hittades

Samtidigt hittade en annan hundpatrull knark i anslutning till en kamin. Man hittade också en så kallad åtelkamera, som normalt sätt används för att spåra vilt, men som också kan användas för att övervaka omgivningen.

Totalt hittade man 1,5 kilo amfetamin i kolonistugan. Man hittade också totalt nio mobiltelefoner. Snittpriset för amfetamin på gatan är enligt fjolårets rapport från centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning 200 kronor per gram. Det uppskattade gatuvärdet på det beslagtagna amfetaminet uppgår alltså till runt 300 000 kronor.

Mannen åtalades för grovt narkotikabrott och har nu dömts till tre års fängelse för brottet.

Erkänner grovt narkotikabrott

I förhör med polis erkänner mannen brottet.

Polisen: Inställning till brottet?

– Jag är skyldig! Jag har innehaft det, svarar mannen.

”NN har erkänt att han den 7 juni 2021 förvarat och innehaft det amfetamin som åklagaren påstått. Han har vidare erkänt att han i tiden innan den 7 juni bearbetat amfetaminet. Hans erkännande stöds av övrig utredning och tingsrätten finner därför gärningen bevisad”, skriver Göteborgs tingsrätt i sin dom.

Mannen förekommer sedan tidigare under 27 avsnitt i belastningsregistret. I mars 2020 dömdes han till elva månaders fängelse för narkotikabrott.

”Den brottslighet NN nu har gjort sig skyldig till är av sådan art och har ett sådant straffvärde att det nu inte är aktuellt med annan påföljd än fängelse”, står det in tingsrättens dom.

LÄS MER:Här hämtas kilovis med narkotika nära skola

LÄS MER:Tullen avslöjade kilovis med knark – gillrade fälla

LÄS MER:Man smugglade knark för 1,5 miljoner kronor – greps på tåg

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS