Mannen i 70-årsåldern har suttit häktad sedan början av november och åtalas nu för grov våldtäkt mot barn.
Mannen i 70-årsåldern har suttit häktad sedan början av november och åtalas nu för grov våldtäkt mot barn. Bild: Johan Nilsson

Man från Partille åtalas för grov våldtäkt mot barn

En man i 70-årsåldern åtalas för grov våldtäkt mot barn efter att ha utsatt ett närstående barn yngre än åtta år för ett övergrepp tidigare i höstas.
Mannen är sedan tidigare dömd för ett sexuellt ofredande – i en leksaksaffär.

ANNONS
|

Den man i 70-årsåldern som suttit häktad sedan början av november åtalas nu vid Göteborgs tingsrätt för grov våldtäkt mot barn.

Åklagaren slår fast att det rör sig om en grov våldtäkt då mannen visat särskild hänsynslöshet på grund av att han är närstående till barnet, som är under åtta år gammalt.

Brottet ska ha inträffat i oktober förra året och ska ha skett i en miljö där barnet kunde förväntas vara trygg. Barnet hade heller inte någon möjlighet att ta sig ifrån platsen själv.

LÄS MER:Våldtog kvinna i salong – ej grovt enligt hovrätten

Bevisningen mot mannen är omfattande med journalanteckningar från läkare för att visa på de skador barnet drabbats av och även rättsintyg.

ANNONS

Flera av barnets anhöriga hörs som vittnen kring sina iakttagelser för att bevisa gärningen. De hörs också för att kunna återberätta vad barnet har berättat för dem i samband med händelsen.

LÄS MER:Lärare i Partille anmäld för sexuellt ofredande

Blottade sig i leksaksbutik

Den åtalade mannens mobiltelefon har beslagtagits där polis vid genomgång har kunnat hitta bevis för ett stort intresse för djursex, barn och pornografi, samt att telefonen varit aktiv under tiden för det misstänkta brottet.

Åklagaren har även presenterat utredningar från barn och- ungdomsmedicinska mottagningen som visar att barnet inte visat tecken på att ljuga. Tidigare utredningar visar att barnet inte har anklagat någon närstående vid något annat tillfälle för sexuella övergrepp.

Mannen är sedan tidigare dömd för sexuellt ofredande i en leksaksaffär i Göteborg. Detta efter att ha blottat sig framför ett fönster till en lekstuga inne i butiken där flera barn lekte.

LÄS MER:Misstänkt sexuellt ofredande på boende – utreds av Ivo

Påstod klåda i ljumsken

Han hade vid tillfället rört sig inne i affären och på tre olika platser hade hans gylf varit öppen och könsorganet fullt synligt.

Mannen uppgav under rättegången att han hade problem med klåda i ljumsken och rättar därför till kalsongerna så att det ska bli luftigare. Han påstod att det var detta som skedde i affären. Tingsrätten bedömde däremot inte mannens påstående som trovärdigt utan som en efterhandskonstruktion.

Då dömdes mannen för sexuellt ofredande till dagsböter samt till att betala ett skadestånd på 5 000 kronor.

Huvudförhandlingen angående nya åtalet gällande grov våldtäkt mot barn inleds i tingsrätten i mitten av januari och beräknas pågå i minst två dagar.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS