Lucka 11: Vad sysslar ”Darling Daiva” med nuförtiden?

1993 gick Sävehofs damer upp i Elitserien. Samma år vann de sitt första guld. Bakom succén låg en av världens bästa handbollsspelare: Daiva Zinkevičienė från dåvarande Sovjetunionen.
– Hon var överlägset bäst. Utan henne hade vi aldrig tagit oss upp i elitserien och vunnit SM-guld, säger klubbkamraten och vännen Pernilla Laursen till Sävehovs hemsida.

ANNONS
|

Daiva Zinkevičienė kom från Litauen, som då tillhörde Sovjetunionen, och landade i Sävehof 1990 som en otrolig prestigevärvning för klubben som ännu inte fanns i finrummet inom svensk handboll.

– En fantastisk spelare! Hon hade gjort 50 landskamper för Sovjetunionen och var ansedd som värl-dens bästa, alla lag ville ha henne. Att hon valde oss som låg i division 2 på den tiden är fortfarande en gåta. Man kan säga att Daiva var den som banade vägen för den utvecklingen våra tjejer haft sedan dess, har klubbchefen Stefan ”Abbe” Albrechtson sagt om henne.

1457 mål, fortfarande rekord

Hon blev vän med Pernille Laursen i laget och när Laursen porträtteras på Sävehofs hemsida så berättar hon om tiden med ”Darling Daiva”.

ANNONS

– Jag hämtade och körde henne hem från träningar och matcher. Och under resorna körde vi svenskundervisning i bilen, säger hon.

”Darling Daiva” var i högsta grad delaktig till att Sävehof gick upp 1993 och vann sitt första guld samma år och 1996 avslutade hon sin aktiva karriär med att spela sin sista match i gulsvart. Hon hade då gjort 1457 mål för klubben, något som fortfarande står sig som rekord.

Daiva flyttade tillbaka till Litauen och en snabb googling ger inte så mycket mer info än att det finns en kvinna med samma namn som jobbar som säljare i Vilnius. Finns det någon läsare som vet mer så mejla gärna till redaktion@partille.se!

LÄS MER:Lucka 6: Visst fixar ni ett retrotryck av Gunnars tröja?

LÄS MER:Lucka 10: En mack, ett bankkontor, en skola, en grön villa men vad är det nu?

ANNONS