Loui Sand berörde – på Stora scen i Kulturum

Under tisdagskvällen återvände Loui Sand till Partille och Kulturum, för att prata om sin livsresa.
Det handlade om den fantastiska handbollskarriären, men också om ångest, rasism och hur det är att vara transsexuell.
Föreläsningen bjöd på djupt allvar, men också på mycket humor.
– Nervös är jag alltid, men jag känner av det extra mycket i Partille, säger han.

ANNONS
|

Under tisdagskvällen tog sig ett drygt hundratal personer till Stora scen i Kulturum för att lyssna på Loui Sands föreläsning ”Mitt liv äger ingen”.

Det är inte första gången han håller i föreläsningen, men coronapandemin har satt käppar i hjulen för den planerade föreläsningsturnén under nästan två år.

När det var dags att kicka igång den igen gjorde han det i Partille, en plats där han tidigare rönt stora framgångar med Sävehof.

– Kul att ni ville komma. Jag mår skit, är skakig och nervös och jag vet inte varför jag valt en grå t-shirt, inledde han föreläsningen med.

ANNONS

Humor en röd tråd i föreläsningen

Utspelet rev skratt i salongen, något som skulle ske upprepade gånger under den cirka 90 minuter långa föreläsningen. När han väl satt igång märkte man som åhörare inte mycket av den nervositet han själv nämnt.

Loui Sand navigerade föreläsningen med självsäker hand och behandlade tunga ämnen, som ångesten kring sin egen adoption, rasism på grund av sin hudfärg och hur hans handbollstränare betett sig genom åren.

LÄS MER:Kompisarna från förr återförenas i Sävehof

Många känner till Loui Sand på grund av att han talat öppet om att han är transsexuell. När han tävlade som kvinna spelade han i svenska landslaget och i Sävehof, men valde att avsluta sin karriär 2019 för att genomgå en könsbekräftande operation.

Som transman blev han sedan historisk när han började spela herrhandboll i Kärra HF förra året.

Fler föreläsningar följer

Ämnet är komplicerat, men Loui Sand är pedagogisk och berättar i detalj om hur processen gått till, för att öka förståelsen för de som lyssnar.

Efteråt möttes han av rungande applåder, samtidigt som han utbrast.

– Fy fan vad skönt att detta är över.

Partille Tidning hann utbyta ett par ord med honom på parkeringsplatsen utanför Kulturum innan han gav sig iväg.

– Det är jätteroligt att jag är igång med föreläsningarna igen. Nervös är jag alltid, men jag känner av det extra mycket i Partille eftersom jag varit så mycket här.

– De här föreläsningarna är väldigt viktiga för mig. Om man får vara lite självisk så hjälper det mig att ventilera, men det är också ett sätt att informera människor om transsexuella och för att svara på frågor som folk kan ha, säger han.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS