Kulturskolan intog Allum – här spelar eleverna inför storpublik

Under onsdagen möttes Allums besökare av en något ovanlig syn när Kulturskolans elever bjöd på flera uppträdanden i köpcentret – på tre olika scener.
– Vi ville testa ett lite nytt koncept, här kan vi visa upp vad Kulturskolan är för nya målgrupper, säger Anna Foster, samordnare för Partilles Kulturskola.

ANNONS
|

De som valde att besöka Allums köpcenter under onsdagen möttes av något utöver det vanliga när Partilles Kulturskola intagit gallerian. Utspritt över alla tre plan bjöds det på alltifrån musik och dans till konstutställning och ansiktsmålning.

Vid entrén delades gratis böcker ut till lässugna ungdomar och på både plan två och tre ekade vid lunchtid toner från gitarrer, saxofoner och stråkinstrument.

– Vi ville testa ett lite nytt koncept, här kan vi visa upp vad Kulturskolan är för nya målgrupper på en ny mötesplats, säger Anna Foster, samordnare för Partilles Kulturskola.

LÄS MER:Kulturskolan tar över Allum med sång, dans och konst

Hon var en av initiativtagarna till arrangemanget som initierades i samband med att de letade efter ett alternativ till deras traditionsenliga ”Kulturkul” som de vanligtvis bjuder in till på höstlovet.

ANNONS

– I och med pandemin så ville vi se vad vi kunde göra i stället. Därför tog vi kontakt med Allum som visade sig vara väldigt positiva till samarbetet, och mottagandet här i dag har varit fantastiskt med många nyfikna besökare, säger hon.

Fastnade för gitarren

Tre elever som tagit sig till gallerian under onsdagen är Emma Sylvan, Nora Hinder och Felicia Thisell. De är alla nybörjare på instrumentet gitarr och började på Kulturskolan till höstterminen.

Allt började med att de besökte Kulturskolans ”Upptakten” där de fick testa spela en mängd olika instrument, men gitarren var vad de fastnade för.

– Man kan spela så många olika låtar på den och många har en gitarr hemma, säger Felicia Thisell, och de andra instämmer.

LÄS MER:Kulturum redo att ta emot publiken igen

Under spelningen i gallerian ska de köra ”Blinka lilla stjärna” och ”Love me tender”.

En annan elev som också ska upp på scen är Charlie Hellemar. Han har till skillnad från de andra spelat gitarr sen han var fem år gammal, och i dag har han även börjat med att spela trombon i orkestern.

– Det var mitt dröminstrument jättelänge, sen har jag börjat spela elgitarr också sen ett tag tillbaka, säger han.

LÄS MER:Så blev Partille ett mecka för unga klättrare: ”Vill inspirera fler att våga utmana sig själva”

Inga nerver som störde

En sak är i alla fall klar, man måste öva mycket för att bli bra. Enligt Charlie Hellemar finns det många tekniker att hålla koll på. Inför dagens spelning är han trots den stora publiken som samlats framför scenen inte nervös.

– Nej, det ska bli jättekul, säger han och brister ut i ett leende.

Magnus Jonsson är gitarrlärare på Kulturskolan och är också med under dagen och stöttar upp med att kompa eleverna.

– Det blir på både gitarr och piano, sen kör vi här på tre scener i tre timmar och bjuder på musik, säger han.

En annan som ska först ut på scen är 16-åriga cellisten Ophelia Mennell, som spelat i snart sju år. Efter att först intresserat sig för fiol blev det till slut cellon som gällde.

– Jag gillar stråkinstrument och jag hade en kompis som också spelade. Nu siktar jag på att fortsätta, det är några som slutat men jag tycker fortfarande att det är lika roligt, säger hon, innan hon måste göra sig redo för uppträdandet.

LÄS MER:Knivens lokaler kan vara inflyttningsklara till årsskiftet

”Många vet inte att vi finns”

Mitt emellan butikerna på Allums tredje våning har scenen monterats och sladdar slingrar sig från allehanda förstärkare och mixerbord. Hon slår sig ner framför notstället och tillsammans med en av lärarna som kompar på pianot börjar musiken flöda.

Applåderna låter inte vänta på sig, och även en våning ner hörs händer klappa med jämna mellanrum.

– Ett av våra mål är att skapa nya mötesplatser för kultur, vilket vi lyckats göra här. Många vet inte att vi finns och det vill vi ändra på, säger Anna Foster.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS