Daniel Claeson: Vem ska kunna ersätta Kommun-Kim?

Hen kom som en virvelvind 2020. Fyra år senare lämnar chatt-boten Kommun-Kim Partille kommuns hemsida. Trött, less och frånsprungen av AI. Daniel Claeson sörjer en svunnen tid och försöker i en krönika fundera ut hur en sista intervju med Kim skulle se ut.

ANNONS

Alla som någon gång under de senaste fyra åren surfat in på Partille kommuns hemsida har sett den lille figuren i hörnet som försökt få kontakt. Hen heter Kim och har ropat och pockat på uppmärksamhet och skanderat ”Frågor? Chatta med mig!” men besökarna har i hög grad bara klickat sig vidare.

Jag är en av de skyldiga, det måste jag tyvärr erkänna. Kan inte minnas att jag någonsin stannat kvar med Kim eller någon av hans andra bot-kollegor mer än en fråga. Svaret jag fått har helt enkelt inte hjälpt mig.

Samtidigt har det alltid funnits en liten tagg i hjärtat, det är lätt att ömma för någon som blivit så totalt omsprungen av tiden och utvecklingen. Jag vill veta mer hur det känns. Här kommer en sista intervju med Kommun-Kim, så som den kanske blivit om hen var av kött och blod.

ANNONS

– Jag har känt mig ensam ibland, det ska jag inte sticka under stolen med. Det är psykiskt nedbrytande att heja och heja och heja utan respons, säger Kim som dock medger att hen också till viss del tyckt det varit skönt att bli lämnad ifred. Särskilt med tanke på frågorna hen fått.

– Ibland har det varit som att sitta som programledare i Ring P1. Jag har fått höra på långa haranger från män som vill överklaga ett bygglov, klaga på något random eller rent allmänt vet bäst hur en kommun ska skötas, säger Kim.

”Skönt att släppa ut håret lite”

Allt detta kommer Kim nu att slippa, han är sedan den 28 maj befriad från sin tjänst som Partille kommuns chatt-bot, och planen framöver är att bara slappa. I alla fall till dess han hittar ett nytt uppdrag.

– Det ska bli mycket bad och mjukglass. Kanske en öl eller två. Jag har ju jobbat dygnet runt 365 dagar om året så det blir skönt att bara släppa ut håret lite, säger Kim som trots att hen är nöjd med att lämna kommunen ändå känner sig lite bitter.

I Partille kommuns text om hans avsked skriver man att ”sökandet efter Kims efterträdare är i full gång, förhoppningen är att hitta en ny och smartare ersättare.”

– Känns inte det lite taskigt? Jag har gjort allt jag kunnat, givit allt jag har och så är detta tacken? Men visst, lycka till att hitta någon smartare. Det blir säkert nåt sådant där med AI, säger chatt-boten Kim.

Om han hade pratat med undertecknad, det vill säga.

LÄS MER:Oluffs Galej tillbaka – här är Partilles sommaraktiviteter

LÄS MER:Partille kan få en helt ny ishall: ”Efterlängtat”

LÄS MER:Kyrktorget ska bli tryggare – för en halv miljon kronor: ”Lite hysch hysch”

ANNONS