Gustaf Hallin: OS-uttagningarna splittrar friidrotten

Det finns drömmar som uppfylls, och sen finns det drömmar som krossas när SOK ska hålla på med egna regler. OS-uttagningarna splittrar friidrotts-Sverige, skriver Partille Tidnings sportreporter Gustaf Hallin.

ANNONS
LocationPartille|
|

Det är OS-år, igen. En höjdpunkt för många, inte bara de aktuella idrottarna och deras närmaste. Ett sommar-OS i en av Europas vackraste huvudstäder. På förhand låter det som en dröm för somliga. Dessvärre förblir den drömmen bara en dröm för många.

Någon som kan vittna om det är Sävedalens AIK:s hinderlöpare Leo Magnusson. Efter att ha haft skadebekymmer under några års tid har han börjat göra resultat, och pricka formen.

Han slog sitt personbästa 8:18:23 tidigare under sommaren, vilket ligger inom nomineringsspannet som Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) också delvis lutar sig mot för att idrottare ska kunna nomineras till OS.

ANNONS

”Varje mästerskapsår innebär frågor och diskussioner om rätt och fel”

SM i Uddevalla i slutet på juni bevisade också att Leo Magnusson är på rätt väg. Där vann han sitt första SM-guld på distansen, före betydligt mer erfarna konkurrenter.

Efter att ha kvalificerat sig för OS via det internationella friidrottsförbundets världsranking, fick de svenska hinderlöparna Magnusson, Vidar Johansson, Emil Blomberg och Simon Sundström beskedet att det inte blir något mästerskap.

Beskedet har fått flera svenska friidrottsklubbar att skriva ett öppet brev till SOK, där man kräver en översyn av uttagningskriterierna.

Leo Magnusson har i efterhand vädrat besvikelse att heller inte tas ut genom framtidskriteriet, där SOK kan ta ut OS-deltagare som inte uppfyller grundkriteriet, men som bedöms kunna vara en medaljkandidat till nästkommande OS.

Varje mästerskapsår innebär frågor och diskussioner om rätt och fel i samband med olika trupputtagningar. Ett OS-år är än värre, då kritiken inte landar mot en enskild tränare eller förbundskapten, utan blir större än så.

Det blir frågor som ofta delar än enar. För friidrotten i det här fallet har det återigen satt ljus på SOK:s egna kriterier vägda mot det internationella förbundets kriterier.

Idrotten är ofta vacker och det går att skriva de mest målande och fängslande historierna om idrottens värld. Men den kan också vara brutal och grym.

LÄS MER:Sävedalens AIK skriver öppet brev till SOK

LÄS MER:Leo Magnussons ilska mot SOK efter OS-beskedet

LÄS MER:Guld och SM-rekord för SAIK-löparen

ANNONS