Csaba Bene Perlenberg: Journalister motsvarande 38 stycken Partille Tidning har dödats i Gaza

116 omkomna journalister motsvarar den redaktionella styrkan i 38 stycken Partille Tidning, skriver tidningens chefredaktör Csaba Bene Perlenberg.

ANNONS
|

Den dödligaste perioden för journalister sedan pressfrihetsorganisationen Committee to protect journalists började föra data år 1992. Förutom de över 41 000 beräknade döda sedan Israel inledde sin offensiv efter Hamas terrordåd och kidnappningar i Israel, har minst 116 reportrar, journalister och medarbetare dödats i Gaza (fram till 22 augusti).

Det är som om redaktionella medarbetare motsvarande 38 stycken Partille Tidning skulle ha dödats. Tanken är omskakande.

De omkomna har dödats både i tjänsten och som en del av befolkningen. Bland de som dödats finns Ibrahim Muharen, 26-årig palestinsk frilansjournalist som omkom så sent som för fem dagar sedan när en israelisk stridsvagn sköt mot en grupp journalister i södra Gaza. Bland annat pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser har kunnat rapportera ingående om händelsen.

ANNONS

Ibrahim Muharen och övriga journalister hade en tydlig och synlig blå pressväst med ordet PRESS framåt och bakåt.

CJP:s programdirektör Carlos Martinez säger i ett pressmeddelande att, förutom de enskilda dödsfallen av reportrar i Gaza, finns det ett annat offer – sanningen.

– Varje gång en journalist dödas, skadas, arresteras eller tvingas gå i exil, förlorar vi fragment av sanningen. De som är ansvariga för dessa offer står inför dubbla rättegångar: en enligt internationell rätt och en annan inför historiens oförlåtande blick.

För de palestinska journalisterna finns det ingen respit från farorna att utföra sitt jobb. De rapporterar i ruinerna av sina hem, med fara för både sina egna och sina anhörigas liv. Det är inte en konflikt de åker till och sedan kan åka ifrån. Precis likt civilbefolkningen söker de skydd undan bombardemangen och explosionerna. Ändå fortsätter de att sköta sina uppdrag.

Situationen för journalister och reportrar var redan före Israels offensiv fruktansvärd. Terrororganisationerna Hamas och Islamiska jihad har inget till övers för fri press och media. Palestina placerar sig på en föga smickrande plats 157 (Israel återfinns på plats 101) på Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex, anno 2024.

CJP undersöker för närvarande även nästan 350 fall rörande potentiella dödsfall, arresteringar och skador under offensiven i Gaza och konstaterar att:

• 116 journalister och medarbetare har dödats. Av dessa är det 111 palestinska journalister, två israeliska och tre libanesiska.

• Ytterligare 33 journalister har rapporterats skadats.

• 2 journalister är försvunna.

• 52 journalister har arresterats.

Därutöver finns det uppgifter om övergrepp, hot, cyberattacker, censur samt dödande av familjemedlemmar till journalister och deras medarbetare.

Det krävs inget ställningstagande å ena eller andra sidan i den oändliga tragedin som är Israel-Palestina-situationen för att konstatera att den humanitära situationen i Gaza just nu är ett konkret helvete för de vanliga människor som fångats i skottlinjen.

Det är en situation som måste dokumenteras för eftervärlden. Utan reportrar och journalister som kan skildra lidandet blir eftervärldens förmåga att förstå – och följa upp – betydligt svårare.

LÄS MER:Grattis till den sköna nattsömnen SVT, SR och UR

LÄS MER:När de globala jättarna sviker tar läsarna ansvar för journalistiken

LÄS MER:PT rapporterar – om ni orkar berätta

ANNONS