Csaba Bene Perlenberg: Hur står det till med Partilles äldreomsorg?

I en serie granskningar och fördjupningar har Partille Tidning kunnat visa på en oroande situation för de äldre Partillebor som hyr sin bostad på äldreboendena i kommunen, skriver Partilles chefredaktör Csaba Bene Perlenberg.

ANNONS
|

Situationen för de äldre som bor på äldreboenden i Partille har satts under lupp den senaste tiden. Partille Tidning har kunnat belysa situationen utifrån de äldres eget perspektiv – när de själva får tycka till rankas äldreboendena på jumboplatsen, sist i regionen. Detta enligt Socialstyrelens återkommande brukarenkät som dessutom visar att det är dubbelt så många som är missnöjda gentemot rikssnittet.

Partille Tidning har också kollat på hur de kommuner som faktiskt lyckats höja sig har gjort. Och som Marie Uls, verksamhetschef i Trollhättans stad, konstaterar:

– Det är ingen rocket science vi utfört. Vi synliggör vad vi gör och skapar forum för dialog.

ANNONS

Det går alltså att göra insatser för att öka tryggheten, trivseln – och därmed kvaliteten. Att tidningen jämför med andra Västsvenska kommuner är en del av det journalistiska uppdraget – att vidga perspektivet, att erbjuda såväl fördjupningar och visa på alternativ och andra lösningar.

Men situationen för de äldre på äldreboenden i Partille handlar om mer än bara resultat i enkäter. Det är en fråga om liv och död. Som tidningen kunde avslöja häromdagen hittades en person på ett äldreboende livlös – men utan att personalen startade någon hjärt- och lungräddning. Inte heller ambulans tillkallades. Det plötsliga hjärtstoppet ledde till att den äldre dog. Kommunen har nu anmält sig själva enligt lex Maria eftersom de egna rutinerna inte följts.

Partilles Medicinskt ansvarige sjuksköterska (MAS) John Thunberg har i en utredning skrivit under på att handläggningen brustit på flera sätt. Han pekar också på att det är mer regel än undantag att utbildningen brister.

Dels var omsorgspersonalen vid boendet inte legitimerad och anses inte kunna göra akuta medicinska bedömningar, dels startade inte legitimerad personal som kom till platsen någon HLR.

När PT frågar varför kommunen inte erbjudit adekvat utbildning för berörd personal svarar Johan Thunberg ärligt:

– Det är som med allt annat. Det beror på var man lägger sina resurser på och de är begränsande när det gäller utbildningsinsatser. Jag vet inte varför man inte gjort det på bred front tidigare, nu kommer man dock göra det.

Partille Tidning kommer att fortsätta bevaka och granska situationen för de äldre i Partille. Har du någon erfarenhet eller uppgifter om missförhållanden – eller positiva exempel på viktiga insatser som gjorts – är du varmt välkommen att höra av dig med tips till redaktionen. Alla som vill ha källskydd är garanterade det.

Ju mer som kommer fram i ljuset, desto mer går det att söka svar på frågan: Hur kan situationen för de äldre i Partille på äldreboenden bli bättre och tryggare?

LÄS MER:Partille kommuns lex Maria-utredning visar brister vid dödsfall

LÄS MER:Partille kommuns MAS: ”Frångått vår rutin”

LÄS MER:Livlös person på äldreboende fick ingen livräddande insats

ANNONS