Hembygdsföreningen vill locka unga med våfflor

Varje söndag hela juli serverar Partille Hembygdsföreningen våfflor i huset vid Jenny Hill. Förhoppningen är att fler unga ska ska bli medlemmar.
– De flesta är till åren nu, och det vill ändra på, säger Per Arne Skansen, sekreterare i Hembygdsföreningen.

ANNONS
|

Klockan är strax efter tolv och runt det ljusgrå trähuset på Ida Liljebergsväg har människorna samlats. Många äldre, men även ett par ungdomar ser förväntansfulla ut. Det är nämligen så att Hembygdsföreningen arrangerar ett våffelkalas. Våffelkalas varje söndag i juli är en tradition som pågått i flera år. Men, pandemin satte stopp för det under flera år. Nu är det igång igen, vilket glädjer Ann Svensson, ordförande i Hembygdsföreningen.

– Det är underbart att så många hittat hit. Även flera yngre, säger hon.

Tillsammans med sekreteraren Per Arne Skansen berättar hon om varför det är viktigt att rikta sig mot ungdomar.

ANNONS

–Vi tycker det är viktigt att dagens ungdomar får veta hur det kunde för fattiga barn förr säger Ann Svensson och får medhåll av Per Arne Skansen

”Jag är van att vara den enda unga bland alla gamla”

Allt medan våfflorna steks trillar det in fler människor. Tonårstjejen Elsa Lennartsson är en av de som kommer för en våffla. Hon är här för andra söndagen i rad med sin mamma Katarina och pappa Bengt. Hon är medveten om att hon är en av de yngre besökarna.

– Jag är van att vara den enda unga bland alla gamla. Men jag gillar att hänga med gamla, säger hon och hennes föräldrar skrattar.

Mamma Katarina Lennartsson fyller i.

– Du tycker ju om våfflor också. Det är ju därför vi är här.

Hembygdsförening ger samhörighet

Några andra som hittat till våffelkalaset är Wivan Persson och hennes två vänner Monica Frid och Nina Larsson. Wivan Persson och Nina Larsson är medlemmar i hembygdsföreningen och hoppas kunna värva Monica Frid också.

– Du är snart medlem ska du se, skojar Wivan Persson.

– Jag har faktiskt ansökningspappret liggandes hemma på bordet, svarar Monica Frid.

Wivan Persson har bott i Partille i hela sitt liv och har varit medlem i föreningen fyra år. Hon säger att det bästa med föreningen är gemenskapen, och att man får mer kunskap om kommunen.

– Alla som är från Partille borde vara medlemmar, även yngre personer, säger hon.

LÄS MER:Ann, 67, vände hembygdsföreningens kris till framgång

LÄS MER:Partilleförfattare prisas för årets bästa hembygdsbok

LÄS MER:Från högafflar till höghus – 100 år av påskfirande i Partille

ANNONS