Har sålt granar i 30 år – blandar lokalodlat med danska kungligheter

Rödgran eller kungsgran, lokalodlat eller danskt?
– Vi säljer nog några fler av rödgranarna, säger granhandlaren Claes Zackrisson som varje år säljer runt 600 granar i Furulunds centrum.

ANNONS
|

Det är skillnad på gran och gran. Senaste tiden har det i julgranskretsar surrats en del om granar som fulmärks och saluförs som ekologiska granar. I Furulund kan kunden välja mellan lokalodlade rödgranar från Härryda eller Ryggebol eller en disneyfierad kunglighet från Danmark, eller nåja, en kungsgran.

– Många vill ha den klassiska granlukten. Och då väljer de rödgranen. Kungsgranen har en bättre hållbarhet och är mer tålig, säger Claes Zackrisson, ägare till Zackrissons blommor.

Kungsgranen en dyrare variant

Kungsgranen har tjockare barr och är framodlad och ansad för att ge en perfekt form. Den är också nästan dubbelt så dyr som rödgranen som är mer vild och fri under sin uppväxt och har en betydligt större variation i hur den ser ut. Ungefär 600 granar säljs varje år i Furulunds centrum.

ANNONS

– Ja, så har det varit i många år. Det ligger nästan alltid på samma antal.

LÄS MER:Så blir nya Furulund: ”Ett jätteprojekt för Partille”

När Partille Tidning besöker Furulunds centrum har det precis varit en rusch och ett 15-tal granar har sålts på kort tid. Då ringer Claes Zackrisson till Ryggebol och beställer fler granar.

– Ungefär varannan dag hugger vi nytt för att granarna ska vara fräscha.

På måndagar går han själv ut på granodlingen i Härryda för att fylla på lagret.

Bra att ställa granen i mellanläge

Några direkta trender under 30 år som lokal granförsäljare kan han egentligen inte komma på. Möjligen att kungsgranarna de senaste tio, femton åren har blivit mer populära. Annars är vanligaste frågan från kunderna fortfarande: ”Barrar den?”

– Alla granar barrar men det bästa är om man efter köp kan ställa den i mellanläge innan man tar i den i huset. Speciellt om det är kallt ute. Då kan man ställa den i ett spann vatten.

LÄS MER:Jamina Roberts om nya huset och lockropen från proffsklubbarna

I garage, förråd eller liknande kan granen tina upp lite lagom innan den är dags för granexamen inne i huset, om man nu ska ha den där.

– En del köper ju granar och ställer utomhus, säger Erik Nordberg, som hjälper till på helgerna med granförsäljningen.

Började med två växtvagnar

Zackrissons blommor har funnits i 35 år i Furulund. Det började i liten skala. Claes Zackrissons mamma hade blomsterförsäljning på Kungstorget (en verksamhet som hon sedermera drev i 60 år!). Och därifrån växte sig en liten stickling till Furulund i slutet av 80-talet.

– För 35 år sedan körde jag hit två mindre vagnar med växter på ett hästsläp och krängde blommor. Då fanns det bara en liten kiosk här.

LÄS MER:Matilda vill bota trädgårdsskräcken

Ganska snabbt kom en bod på plats för verksamheten. Kuriosa i sammanhanget är att det var Erik Selin, känd affärsman inom fastighetsbranschen som idag är god för 5,4 miljarder dollar enligt Forbes, som i blåställ var med och fick byggnaden på plats. Det var innan han byggde upp sitt fastighetsimperium.

– Ja, och boden står kvar än.

35 år alltså och 30 år med julgransförsäljning.

– Nu har man ju varit här så länge att de som var små barn och hängde med mamma och pappa för att handla gran har blivit vuxna och kommer hit. Vi brukar säga att det bara är vi som blir yngre och yngre, skrockar Claes Zackrisson.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS