Från hobby till eget företag – Jonsered bjuder på konst

Under veckan fylls Rosengaraget i Jonsered med en massa konst. Utställningen invigdes den 12 juli och består av hantverk i allt från silver och keramik till trä och akvarell.
– Det är alltid roligt med sådana här utställningar på sommaren. Men det blir ju ingen semester tyvärr, säger smyckesdesigner Jaana Miina Olesen.

ANNONS
LocationPartille|
|

Jaana Miina Olesen och keramiktillverkare Helena Plumeyer arrangerar evenemanget ihop efter två år som kollegor och arbetspartners. De träffades under pandemin när hantverkarutställningen ”A la London” hölls digitalt. Sedan dess har de jobbat ihop på flera marknader och planerat utställningar tillsammans.

– Det är så skönt att ha någon som man kan ha kul med samtidigt som man säljer, det känns tryggt, säger Helena Plumeyer.

Det är sju hantverkare som fyller Rosengaraget vid Jonsereds Trädgårdar med en massa härlig konst under veckan. Konstnärerna är experter inom olika områden och tillsammans skapar de en härlig blandning av kreativa former gjord av keramik, trä och smycken i olika designs och storlekar. Jaana Miina Olesen är smyckesdesigner, Helena Plumeyer och Anki Johansson är keramiktillverkare, Marlene Boke, Frida Almqvist och Terése Arvidsson är konstskapare och Håkan Andersson är expert på trä.

ANNONS

– Folk uppskattar olika typer av konst så därför är det roligt när vi kan ha med en variation av olika stilar, säger Jaana Miina Olesen.

Från hobby till företag

Av dessa sju hantverkare jobbar fyra med sina företag på heltid medan resterande har det som hobby vid sidan av sina fasta jobb.

Jaana Miina Olesen, som är delansvarig för utställningen, jobbade som ingenjör och projektledare på ett företag i många år innan hon blev smyckesdesigner. Hon fördjupade sina silverkunskaper på medborgarskolan i Göteborg. Där gick hon i cirka 15 år på olika kvällskurser.

Sedan skapade hon en ateljé hemma hos sig och började därefter tillverka och sälja sina smycken. Efter en hastig uppsägning från sitt tidigare jobb bestämde hon sig för att tillverka och marknadsföra sina smycken på heltid. I dag ställer hon ut sina smycken på flera marknader och har bland annat en butik på Marstrand.

– Jag ville göra något jag brinner för, så därför startade jag eget företag precis innan pandemin, säger Jaana Miina Olesen.

Käppar i hjulet under pandemin

Under pandemin pausades marknadsförsäljningar då smittspridningen av coronaviruset satte stopp för folksamlingar. Det var under denna tid som Jaana Miina Olesen hörde av sig till Helena Plumeyer.

Helena Plumeyer, keramiktillverkare och delansvarig för utställningen, jobbar som trädgårdsmästare och skapar sin konst som en hobby på fritiden. Hon utbildade sig inom keramik på slutet av 90-talet och har sedan dess designat föremål som speglar hennes intressen såsom hårdrock.

I veckans utställning bjuder Helena på dödskallar med blommor och fjädrar i, drakliknande-påskägg och vackra pumpor av keramik i mjuka grön- och guld toner.

– Jag halkade in på ett bananskal när det gällde keramik. Jag har alltid tyckt det verkat roligt och tog därmed tag i min hobby på riktigt, säger Helena Plumeyer.

Utställningen kommer hållas mellan den 12-17 juli i Rosengaraget vid Jonsereds Trädgårdar. Där kommer Jaana Miina Olesen och Helena Plumeyer finnas på plats.

LÄS MER:Få växterna att överleva när du åker på semester

LÄS MER:Rektorn slår larm – stor variation i elevers baskunskaper

LÄS MER:Cajsa vill få fler att vandra i skogen – med rullstol

ANNONS