Fortsatt stigande elpris i Partille — högst på elva månader på torsdag

Elpriset i elområde 3, som Partille kommun tillhör, stiger under torsdagen till 1,89 kronor per kWh. Det är det högsta dagspriset sedan i december.

ANNONS
|

Dygnspriset på el är på torsdag, den 30 november, 1,89 kronor i elområde 3 på den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 22 december har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med 0,36 kronor per kilowattimme.

Hushåll och företag i Partille med timdebiterade avtal betalar som mest 2,95 kronor per kilowattimme mellan klockan 17 och 18 då timpriset är som högst.

Under onsdagen förklarade Partille energis vd Mikael Jednell anledningen till de höjda elpriserna just nu:

– Huvudorsaken beror på att vi har kraftig kyla i stora delar av landet som ökar elanvändningen.

Därtill har Ringhals 4 fått ett oplanerat stopp som driver upp priserna.

ANNONS

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 4,19 kronor per kilowattimme under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 8 kronor för den som har ett elavtal med timpris (under den billigaste timmen mellan klockan tre och fyra skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 4 kronor).

Elpriserna har stigit under de senaste två åren

År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,24 kronor per kilowattimme och nådde aldrig högre än 2,58 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 0,82 kronor per kilowattimme, alltså ungefär tre gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 1,31 kronor per kilowattimme.

Även om priserna i elområde 3 är höga under torsdagen, så betalar hushåll och företag i södra Sverige ännu mer. I elområde 4 ligger priset på 1,91 kronor i snitt med 2,95 kronor som max. De lägst priserna återfinns i elområde 1 och elområde 2 med ett snittpris på 0,85 kronor och ett högsta timpris på 1,07 kronor. Partilleborna betalar med andra ord omkring två gånger så mycket för sin el som landsmännen i norr.

Metod

All data kommer från den nordiska elbörsen Nordpool.

När vi refererar till ”motsvarande tid på året” använder vi de senaste 30 dagarna som jämförelsetid och jämför med motsvarande datum år för år sedan 2019.

Uträkningen av pris efter skatt och moms bygger på 36 öres energiskatt och 25 procent moms. Vi räknar även i 2 öres påslag från elhandelsbolag och 2 öre i certifikat. Påslag och certifikat varier med några öre beroende på bolag och avtal.

Exemplet med dammsugning bygger på att en dammsugare har en effekt på 2 000 W och därmed förbrukar 2 kilowattimmar.

LÄS MER:Elen dyr i Partille på onsdag – högsta priset på över åtta månader

LÄS MER:Larmet: Hög arbetsbelastning på Närhälsan Furulund

LÄS MER:Hotade bränna sambo, barn och lägenhet – får nu höjt straff

ANNONS