Feminism och aborträtt i Rosengaraget – fyra nya utställare flyttar in

Fyra nya konstnärer flyttar in i Rosengaraget. I fokus står moderskap, feminism och aborträtten.
– Det är både skört och starkt på samma gång. Vackert och tufft, säger Konstmamman som är en av fyra utställare.

ANNONS
|

De fyra mammorna och konstnärerna som visar upp sina verk under veckan är Fanny Jigman Kargén, Stina Suai, Maja Carltoft och Therese Vinterbarn Ekström, också känd som Konstmamman. Artistnamnet kom till 2014 när Therese Ekström började sitt Instagramkonto under 2014.

– Jag tänkte ”vad ska jag ha för namn på Instagram”. Och så tänkte jag ”konst och barn”, så det blev Konstmamman helt enkelt. Och det har funkat väldigt bra.

Hon heter även Vinterbarn, som är ett taget namn.

– Jag är född i februari så jag är ju ett vinterbarn så det funkar lite som ett artistnamn.

Vill förmedla moderskapet

Konstmamman har ritat så länge hon kan minnas och är även utbildad fotograf. Hon började rita med tusch mer seriöst när hon väntade sitt fjärde barn år 2016.

ANNONS

– Barnen har inspirerat min konst jättemycket. Det började med att jag kollade på fotografier som jag hade tagit av dem och så märkte jag att det var mycket händer i bilderna. Jag tyckte att det uttryckte väldigt mycket.

Konstmamman ritar ifrån både vardagsbilder som hon tagit eller som hon iscensatt. Under utställningen vill hon med hjälp av sin konst förmedla hela moderskapet.

– Att det både är skört och starkt på samma gång, men jag vill också visa ärlighet. Moderskapet för mig är något som är väldigt vackert men också tufft, man vill liksom göra allt och jag tror man kan göra allt men man får också liksom vara lite snäll mot sig själv som kvinna.

Låt min livmoder vara

Konstnärerna som ställer ut har samarbetat och inspirerats av varandra. Det märks i konsten som hänger i Grindstugan där allt som infinner sig i rummet präglas av samma tema.

En tavla sticker ut lite extra är en bild på ett skrikande barn där det under bilden står ”låt min livmoder vara” i versaler.

– Jag tog en bild som jag satte ihop med texten och Stina gjorde ringar med texten.

Både Stina Suai och Therese Ekström tycker att det är viktigt att belysa att alla kvinnor har rätt över sin egna kropp.

– Som kvinna får man alltid frågan ”är du gravid? Varför är du inte gravid? Hur många barn ska du ha? Ska du inte ha fler barn, ska du verkligen ha så många?” säger Therese Ekström.

Konstverket är inspirerat av den hotade aborträtten i flera delstater i USA och alla verken i rummet genomsyras av feminismen.

Textil och akvarell

Fanny Jigman Kargéns textil utgår helt och hållet från utställningens tema ”urkraft moderskap”.

– De här verken skapade jag utifrån temat. Jag är väldigt inspirerad av barn överlag, inte bara mina egna, då jag är bildlärare. Så jag integrerar gärna fotografi med textil och tryck.

Fanny skriver även dikter, och på kläderna som är utställda finns utdrag från hennes dikter inskrivna. De är en tolkning av det egna moderskapet och kraften att utvecklas.

Maja Carltoft målar akvarelltavlor, något hon hållit på med i tre år men akvarellen har alltid funnits nära till hand.

– Både mamma och min faster har alltid målat i akvarell, säger hon.

Sedan 2012 har hon målat så kallade prints, där hon målar tavlor digitalt.

– Det var ett stort steg att börja måla för hand.

Hon inspireras av olika akvarellkonstnärer men motiven inspireras av hennes barn, vilket genomsyrar tavlorna i rummet. Det är ett tydligt tema av moderskap, färgsprakande blommor och starka kvinnor.

– Motiven i denna utställning är en hyllning till mitt eget föräldraskap men även till urmodern, moder jord i form av skogen.

Utställningen pågår fram tills den 24 juli.

LÄS MER:Här är Jonsereds gamla butiker, restauranger och marknad

LÄS MER:Partillekonstnärerna Annika och Louise låter naturen utforma deras verk

ANNONS