Fackförbundet Kommunal har hektiska dagar när alltfler medlemmat hör av sig en månad efter nya vårdschemat. Katarina Brännström är ordförande för Kommunal sektion Partille.
Fackförbundet Kommunal har hektiska dagar när alltfler medlemmat hör av sig en månad efter nya vårdschemat. Katarina Brännström är ordförande för Kommunal sektion Partille.

Fackets uppmaning: ”Prata med dina chefer om schemat”

Allt fler vårdanställda har kontaktat facket efter en månad med det nya schemat. Fackombud har bråda dagar att hinna med alla frågor och funderingar från medlemmarna. Uppmaningen är att prata med den närmsta chef om man är missnöjd med sitt schema.

ANNONS
|

Det är hektiska dagar för facket Kommunal i Partille med att besvara frågor och funderingar hos missnöjda vårdanställda. Katarina Brännström är ordförande för Kommunal sektion Partille. Hon har suttit i möte hela dagen och kvällen.

– Alla vill plötsligt träffas och prata.

En månad efter att det nya schemat inom vårdomsorgen börjat gälla är diskussionerna högljudda kring fikaborden. De lokala fackombuden har mycket att stå i när allt fler anställda luftar sitt missnöje med det nya schemat. I en del fall har personal som beklagat sig kunnat få till en ändring. Kommunal är oeniga med arbetsgivaren om flera saker. Dels att de som arbetar deltid, och som så önskar, inte ska göra lika många arbetspass som en heltidare. Dessutom vill facket att alla anställda som jobbar natt ska göra 10-timmars-pass istället för nio timmar.

ANNONS

– I dessa frågor är vi oeniga med arbetsgivaren.

Det har också uppdagats att en del anställda fått kvällspass innan fredag kväll när de ska vara lediga under helgen, det har facket centralt önskat ska undvikas.

– Det är inte meningen att man ska få många kvällspass på rad, då har det blivit fel. Meningen är inte heller att man ska bli schemalagd fredag kväll vid ledig helg. Man ska kunna ändra på felaktigheter, det är vi centralt överens om.

Fackets uppmaning – prata med chefen

För facket är medlemmarnas delaktighet och inflytande över sitt schema viktigt. De medlemmar som upplever att det blivit fel uppmanas därför att både prata med sina närmsta chefer, men även att kontakta fackansvariga.

– Vi har informerat medlemmar om vikten av att prata med sin chef om man anser att schemat är felaktigt eller inte funkar. Det är chefen som äger och ska godkänna schemat, inte samordnare eller annan schemaläggare.

Att ha många kvällspass på rad är inte ”ett hållbart schema” enligt facket.

– Till exempel två veckor i rad kväll och två veckor i rad då man ska jobba dag, då kan man inte lösa sitt privatliv. För det är inte meningen att man ska ha så många kvällspass.

Okunskap hos schemaläggare

En del sådana ”felaktiga” schemaläggningar har ändrats då facket sagt ifrån.

– Vi kunde inte gå igenom alla scheman, men när vi identifierade att en anställd fått många kvällar på raken då lyfte vi det direkt och man ändrade, förklarar Katarina Brännström.

Hur det kommer sig att arbetsgivaren kunnat lägga sådana scheman - som inte är enligt avtal– kan hon inte svara på riktigt.

– Jag tror att det är så nytt och att det funnits en okunskap hos dem som lägger scheman. Sen vill jag inte anklaga dem, för de gör ett fantastiskt jobb. Men det är svårt, för det är komplicerat, fortsätter hon.

För det har gått ut en hel del information mot ansvariga chefer och schemaläggare. Dessutom anställdes en bemanningscontroller under förra året som uppdaterade alla enhetschefer och schemaläggare om vad som gällde

– Men återigen, det är svårt att börja med nåt och det måste få landa. Det här är inte det färdiga resultatet.

Katarina Brännström är ordförande för Kommunal sektion Partille.
Katarina Brännström är ordförande för Kommunal sektion Partille. Bild: Privat

Deltidare som hört av sig mest

Många som hört av sig till facket är personal som är anställda på deltid, vilket majoriteten inom vårdomsorgen är. Deltidarna har med det nya schemat fått lika många arbetspass som heltidarna.

– Alla som jobbar dag och kväll, ska göra 29 pass på 6 veckor. Det har ingen betydelse om du jobbar 100 procent eller 65 procent.

I realiteten har många alltså tvingats gå upp i heltid?

– Så kan man också säga.

Hur många anställda som sagt upp sig på grund av schemaändringarna har facket inte grepp om.

– Det är ett 20-tal på Furulund, men kanske fler, det vet vi inte.

Halva styrkan, sju av 14, hos nattpersonalen inom hemtjänsten på Furulund-Öjersjö har också försvunnit. De får göra fler nattpass – men med kortare arbetstid idag. Även det något som facket motsatt sig.

– Det blir ett par pass extra i månaden. Och det vet vi ju att det är ohälsosamt att jobba natt. Så ju fler pass du gör desto mer ohälsosamt.

I Partille har man kortat nattpassen till nio timmar, från tidigare tio.

– Från Kommunals sida var det att man skulle få mer återhämtning, men det har det inte blivit i realiteten i Partille.

I Göteborg har politikerna å andra sidan bestämt att nattpersonal ska jobba tio timmar.

Brännströms krav på politikerna: ” Nu måste ni öka bemanningen.”

Hon återkommer till att det är viktigt att missnöjda anställda vänder sig till den närmsta chefen, och inte till en samordnare som planerar för ett schema.

– Är jag som medarbetare inte nöjd med mitt schema ska jag gå till min chef.

Att det brustit i kommunikationen kan vara en orsak till den uppkomna situationen.

– Det har kanske inte skötts precis så som det borde gjorts. Det jag har nu insett.

Den uppkomna situationen är inte unik för Partille, enligt henne. Men hon riktar en uppmaning även till politikerna.

– Nu måste ni öka bemanningen. Se till att vi har kompetent personal som vill stanna kvar och att man har arbetskamrater som är tillräckligt kompetenta.

Det kommer lägga grunden för en arbetsmiljö som är god och som lockar till sig fler, tror hon.

– Så att det här blir en attraktiv kommun. Då får vi behålla personal och också behålla chefer.

Men politikerna anser att de redan har skjutit till medel?

– Det behövs mer. Vi måste göra vårdyrkena attraktiva för det handlar om framtiden.

Facket har bjudit in till medlemsmöte nästa vecka. Anställda som inte kan gå dit kan också ringa eller kontakta facket om de upplever något problem med sitt nya schema.

– Eller om man känner att man inte når fram till chefen. Kontakta oss så ska vi se om man kan hjälpa dig, uppmanar Katarina Brännström.

LÄS MER:Partilles politiker försvarar nya schemat – trots protesterna

LÄS MER:Anställda larmar om läget på äldreboende: ”Vi går på knäna”

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS