En vecka kvar till studenten

Den tredje juni tar Partille gymnasiums elever studenten och inga är mer taggade än studenterna själva. Nu fixar eleverna för fullt med det sista inför den stora dagen.

ANNONS

På Partille gymnasium är stämningen lugn. De flesta eleverna i årskurs tre har redan lämnat in sina sista prov och inlämningar och det är bara några enstaka dagar kvar tills betygen sätts. Snart ser man de glada studenterna springa ut från skolan med sina vita studentmössor, klänningar och kostymer.

Clara Lindskog och Linn Andrén läser naturprogrammet på skolan och Alice Sveder går i samhällsklassen. De tre tjejerna är riktigt taggade på att snart få avsluta ett kapitel i deras liv och gå vidare till nya äventyr.

– Man känner att det börjar gå mot sitt slut. Vi har verkligen börjat tagga till nu och snart är det dags, säger Linn Andrén.

ANNONS

Den senaste veckan i skolan har treorna fått arbeta klart med sina restuppgifter och en efter en har inlämningarna och proven blivit färre. En del elever har haft det lugnare än andra, beroende på hur mycket man haft kvar att göra inom de olika ämnena innan betygen sätts.

– Vissa har haft det jättelugnt och knappt behöva vara i skolan medan andra har varit superstressade senaste veckan, säger Alice Sveder.

Nästan allt är klart för studentdagen

Sedan september har de kommande studenterna förberett sig inför den tredje juni. Det har planerats skivor, fester, baler, beställts hem studentmössor, klänningar, skor och kostymer. De flesta klasserna har även sprayat på lakan till flaket och nu inväntar eleverna dagen med spänning.

Flaket kommer att bestå av fyra klasser och runt 100 elever. Varje klass har ett lakan var, som kommer att hänga på sidorna av flaket, som tar eleverna på en timmes lång bilfärd från Partille till Heden. Klasserna får själva bestämma hur lakanen ska se ut och om det ska stå något på det. Alice Sveders samhällsklass med många idrottare har valt att skriva ett rim.

– Vi har skrivit ”1:an satsar elit, 2:an mådde skit, 3:an drack sprit”.

En dyr student

Att ta studenten kan vara kostsamt. Det hålls många event med jämna mellanrum. Det första stora eventet är 200-dagars, som går ut på att man firar att det är exakt 200 dagar kvar till studenten. Därefter hålls även en 100-dagars fest. Sedan kommer studentbalen, studentskivor, kläder, flaket, studentmössor och mer. Det skiljer sig åt hur mycket pengar varje student väljer att lägga.

– Vissa färgade håret, fixade fransarna och gjorde naglarna inför balen, säger Clara Lindskog.

I snitt, räknar de tre blivande studenterna ut, att varje elev i årskurs tre på skolan har fått betala närmare 7 000 kronor för alla studentevenemang och kläder.

De sista förberedelserna

Det sista som ska fixas för en fullbordad student är det klassiska ”klassens” som går ut på att varje elev i klassen får en plasttallrik med ett snöre runt halsen där det står till exempel ”klassens president”. De andra klasskamraterna får vara med och välja vilken ”klassens” varje person ska få men man får själv välja graden av sarkasm.

– Baserat på hur grov man vill ha, får man välja bland vad de olika personerna i klassen har gett för förslag till en själv, förklarar Clara Lindskog.

Därefter skriver någon i klassen ett rim som passar till vad man blir utvald till för ”klassens”.

Champagnefrukost och utspring

Studentdagen kommer att börja med champagnefrukost klockan sex på morgonen där eleverna samlas och äter frukost och dricker champagne eller annan valfri dryck hemma hos en i klassen. Sedan bär det av mot skolan där de äter lunch med lärarna och stipendium delas ut. Därefter springer de ut från ”Laxen”, som är en del av skolan. Där står flaket och väntar in eleverna som snart kommer hoppa, skrika och sjunga sig förbi Partilles gator. Kvällen avslutas med en gemensam fest.

– Det viktigaste är vädret. Att det inte regnar, säger Clara Lindskog.

LÄS MER:Partilleelever bygger satellit – då ska den tävlingsflyga

LÄS MER:Den ljusnande framtid är Filips och Antons

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS