En oas för de som dragit en nitlott i samhället – ger hjälp förutsättningslöst

Alltid öppet, varje vardagsförmiddag. Föreningen Hela människan Ria i Partille står med öppna armar för att ta emot människor som lever i en utsatt livssituation. I dagarna beslutade kommunen om ett stöd till föreningen på 195 000 kronor.
– Jättetrevligt att få föreningsbidraget. Det är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta, säger verksamhetschefen Östen Sundell.

ANNONS
|

Mellan kommunhuset och pastorsexpeditionen i Partille centrum ligger ingången till lokalen som varje vecka har runt 75 besök. När Partille tidning kommer för att hälsa på den här måndagen är det ett gemytligt sorl i lokalerna.

– Det är ovanligt många för att vara en måndag, konstaterar verksamhetschefen Östen Sundell som jobbat på Hela människan Ria i Partille i sex år.

För dem som lever i en utsatt livssituation

Föreningen arbetar stärkande för och tillsammans med människor som lever i en utsatt livssituation. Det kan handla om missbruksproblematik, psykisk ohälsa och socialt utanförskap. Verksamheten vilar på kristna grunder och det är Svenska kyrkan som utgör ryggraden i verksamheten även om både Equmeniakyrkan i Jonsered och Sävedelen samt Vallhamra kyrka är med på ett hörn.

ANNONS

Ingen av besökarna är intresserad av att ställa upp på bild eller med namn. Men en av stammisarna talar om för Partille Tidning varför han kommer hit:

– Jag tycker att det är ett jättegott ställe. Man kan få sig några kaffekoppar och tjôta lite, jag begär inte mycket mer.

Han har haft ett långvarigt missbruk bakom sig med amfetamin och hasch. Det har han slutat med men berättar samtidigt att han dricker lite för mycket öl och cider. Just den här måndagen har han löst hyran för sin nya lägenhet och är på gott humör.

LÄS MER:Utsatta familjer får hjälp med matkassar och julklappar

– Jag flyttade in i en ny lägenhet för en månad sedan. Och man vill ju inte sumpa första hyran. Nu har jag löst det så nu kan man somna med gott samvete, säger han.

Hjälper till att betala räkningar

En annan besökare får hjälp av Östen Sundell med att betala räkningar via datorn. Allt bygger på frivillighet. Det är ingen uppsökande verksamhet.

– Det här är en öppen verksamhet. Om den här platsen fungerar bra är det som en oas för besökarna. En lugn miljö, där det inte finns några krav på prestation. För vissa som kommer hit kan den här tryggheten ge ringar på vattnet. Några som har kommit hit har kunnat börja jobba och kommit ut på arbetsmarknaden.

Kan man komma hit även om man har druckit?

– Det här är människor som har en förmåga att anpassa sig efter omständigheterna. De är överlevare. Vi har inga krav på nykterhet. Men besökarna får inte vara störande. Visst kan det hända att personer som har druckit kan bli lätt utåtagerande och konfliktsökande. Då får vi ta ut dem. Men det är väldigt sällan det händer. Vissa känner också av om de kan gå hit beroende på vilket tillstånd de befinner sig i.

Tålamod nyckeln för att skapa tillit hos besökarna

Han berättar att det händer att besökarna får återfall och rasar, men då ska de ändå känna att de kan komma till lokalen.

– Det krävs tålamod för att skapa den tilliten hos besökarna. Att man inte ses som en misslyckad individ. Tålamod, och så lite humor och självdistans kan man komma långt på, säger Östen Sundell, som är 75 år och bland annat jobbar som pastor i 30 år.

Det vanliga upplägget på förmiddagarna är frukost bestående av gröt, bröd, juice, kaffe och ägg. Besökarna får betala 20 kronor.

– Det är ju inte i vinstdrivande syfte utan mer för att känna att man betalar för sig, att man är med.

Sedan kör man varje torsdag sopplunch.

– Det är väldigt populärt, det kan vara soppor eller grytor som korv stroganoff eller spagetti med köttfärssås. Det är då det brukar vara som mest välbesökt.

Inne i köket står Tuija Hiltunen, som tillsammans med Östen, är de två deltidsarbetare som finns på plats och driver stället, med viss hjälp av volontärer.

LÄS MER:Första advent – då fylls Partille kyrka med besökare

– De flesta som kommer hit, kommer varje dag. Det är en fin gemenskap. Du hör ju hur det låter i soffan därborta, säger hon och pekar på soffgruppen där det förs ett uppsluppet samtal mellan besökarna.

– Hon brukar baka också. Det är en magiskt när man kommer hit och möts av lukten av hembakt, säger Östen Sundell.

Samarbetar med lokala näringsidkare

Förutom själva grundverksamheten förekommer samarbeten med lokala näringsidkare. Östen Sundell berättar om Cederleüfs & Svenheimers som skänker gårdagens bröd varannan dag. Det används till fika och för att skicka med besökare hem. Johan i Hallen har givit mat till de stora helgerna och Triumfglass har skänkt glass. Inför tioårsjubilét 2018 bjöd Ica Maxi på kött och Johan i Hallen skickade en kock som brassade mat vid Kåsjögården.

LÄS MER:60 000 extra för trivsel - ungdomarna bestämmer själva vad de vill ha

Sedan vill Östen Sundell gärna berätta om fisketuren som har varit något alldeles extra. De fick kontakt med en fiskare på Fotö. Med en mindre fiskebåt för tolv personer begav sig sällskapet ut mot Vinga för att fiska makrill.

– Det var en av deltagarna som sa: Jag bryr mig inte om jag får någon fisk, jag är så glad att jag får komma ut på det här. Det var verkligen en kanondag.

När Östen ringde för att fråga om fakturan visade det sig att fiskaren och hans hustru inte tänkte skicka någon. De bjöd på hela turen.

– De uppskattade vårt arbete.

Började med rådgivning i alkoholfrågor

Hela Människans öppna verksamhet vänder sig till människor som på grund av missbruk, hemlöshet, kriminalitet eller brist på fungerande nätverk befinner sig i en socialt utsatt livssituation. Ria-verksamheten började växa fram under 1950-talet.

Hela Människans första arbetsområde var opinionsbildning i nykterhetsfrågan, där verksamheten startade redan 1920. Under 1950-talet utvecklades ett arbete tillsammans med kyrkorna för rådgivning i alkoholfrågor vid Ria-byråer (”Rådgivning I Alkoholfrågor”). I dag finns Ria i ungefär var tredje svensk kommun.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS