Stölder av elcyklar ökar i Partille.
Stölder av elcyklar ökar i Partille. Bild: Pär Lindqvist

Elcyklar lockar tjuvar i Partille

Elcyklar har blivit ett hett villebråd bland tjuvar. I Partille blev 2021 ett rekordår sett till stölder av elcyklar som då fördubblades, från 25 till 44 stycken.
– Det är en trend som följer utvecklingen i hela Sverige, tjuvarna är inte dumma, säger Robert Björklund, kommunpolis i Partille.

ANNONS
|

Samtidigt som elcykelstölderna ökar minskade stölderna av vanliga cyklar mellan 2020 och 2021. År 2020 fick polisen in 222 anmälningar och 2021 inkom 177 stycken. Att stölderna av elcyklar näst intill dubblats har enligt polisens Robert Björklund en förklaring.

– Allt fler köper elcyklar vilket gör att det är svårare att hitta dem i butiker. När det finns en brist är det många som stjäl för att sälja vidare på digitala marknadsplatser. Sedan finns det dem som köper elcyklarna på sådana platser för att man inte kan få tag på dem på något annat sätt, säger han.

Ökningen av elcykelstölder påverkar cykelstölder

Förutom detta tror Robert Björklund att antalet stölder av cyklar och elcyklar påverkas av varandra.

ANNONS

– Man får ut mer värde av en elcykel då en kostar cirka 20 000 kronor. Tjuvarna är inte dumma så de letar efter det de får mest pengar för.

Även om den generella cykelförsäljningen ökat under pandemin menar kommunpolisen att allt fler väljer att köpa en elcykel eller byta till en elcykel. Detta ska även vara en orsak till varför stölderna har ökat.

– Ju fler elcyklar som finns ute desto fler offer.

Utsatta områden för stöld i Partille

De områden som oftast utsätts är de centrumnära och likaså är fallet i Partille.

– Det är där man parkerar antingen för att man jobbar i centrum eller för att man ska pendla vidare. Vid stationen, runt Kyrktorget och vid skolor är det därför många stölder då det finns många cyklar samlade.

För att minimera risken att få sin cykel stulen är Robert Björklund tydligt med att ha ett bra hänglås och rejäla kättingar samt att parkera på öppna ytor.

– Det försvårar hela processen. Sedan blir vissa av med batteriet på elcyklar. Då får man tänka på att ta med sig batteriet. Det är tråkigt att man inte får ha sina saker ifred. Men så länge det finns folk som inte kan respektera andras egendomar får man säkra cykeln så gott man kan.

LÄS MER:Styr & ställ till Partille

LÄS MER:Ja till cykelpool i Partille: ”Hoppas så fort som möjligt”

LÄS MER:Kåsjövägen blir cykel- och gångvänlig: ”Hoppas på fler i Partille”

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS