Bosse från Östhjälpen möter krigsflyktingar i Rumänien

Av en slump hamnade Bo Lundgren, ordförande i Östhjälpen, mitt i vad som antas bli den värsta flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget. Hundratusentals människor flyr kriget över gränsen till Rumänien – nu skickar Östhjälpen de resurser de kan för att hjälpa.
– Det var omtumlande och hjärtskärande att möta dem, det är en fruktansvärd katastrof, säger han.

ANNONS
|

När Partille Tidning når Bo Lundgren har han precis anlänt till ett av Östhjälpens barn- och seniorhem Aurora nära byn Hateg i Rumänien. Han kom fram sent på fredagskvällen efter att ha åkt en lång och påfrestande bilresa från gränsområdet i öst, vid staden Galats.

Resan ner till landet hade sedan länge planerats, det var hög tid att se över hjälpinsatserna på plats efter en lång tid av pandemi. Därför var den situation som landet nu ställts inför i och med krigsutbrottet i Ukraina inget Bo Lundgren hade väntat sig att få möta.

– Biljetterna var bokade, men sen kom kriget och jag tänkte herregud ska vi verkligen åka, men vi gjorde det i alla fall. Sen kom vi rakt in i händelsernas centrum, säger han.

ANNONS

De landade i staden Galats som ligger vid floden Donaus strand, precis vid gränsen till Moldavien och längre ut i öst – Ukraina.

Miljoner människor på flykt

Redan när de anlände hade flyktingströmmarna tilltagit i styrka. Bo Lundgren berättar att hundratusentals människor redan passerat gränsen och att de flesta flytt från staden Odessa, som ligger längre norrut vid Svarta havet.

– Det slog mig när vi om dit var att allt var så välorganiserat, det visade sig att myndigheterna i landet styrde allt. Borgmästaren i Galats skötte kontakten med alla i stan, så när flyktingarna är på väg in i Rumänien så får han reda på detta, säger Bo Lundgren.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR uppskattas i nuläget att 12 miljoner människor i Ukraina och 4 miljoner på flykt från Ukraina kommer att behöva skydd och nödhjälp de kommande månaderna.

Bo Lundgren förklarar att när flyktingarna anländer till Galats går de genom en sluss, visar pass och registreras. Sedan ringer borgmästaren ut till de som erbjuder flyktingarna boende och ser vem som kan ta emot dem.

Pastor öppnar upp kyrkorna

Bo Lundgren besökte en pastor i Galats vars kyrkor helt hade gjorts om till flyktingförläggning för de människor som anlänt. På tre våningar fanns fullt med sängar som kunde erbjudas.

– Pastorn kunde få ett samtal på kvällen om att 22 flyktingar behövdes tas emot, samma kväll hämtas de sedan med bussar och kördes ut till kyrkan.

En annan gång rörde det sig om 30 personer som behövde en plats att sova. När kyrkan inte kunnat ta emot stora familjer har andra familjer öppnat upp sina hem för dem.

En dag kom en färja med 450 barnhemsbarn som fick bussas vidare ner till huvudstaden Bukarest.

– Hur de klarar det vet jag inte, men pastorn sa till mig att ”vi kommer själva ihåg hur det var, så nu är det vår tur att hjälpa till”, säger Bo Lundgren.

”Det är tragiska saker man ser”

De flesta flyktingarna anländer till Rumänien via färjan över Donau och tas emot i hamnen. Många människor i Rumänien har anslutit och arbetar som volontärer.

– De har alla en bricka runt halsen så allt ska kännas tryggt för flyktingarna.

En av dagarna som Bo Lundgren spenderade i Galati fick han följa med pastorn på en färja över till mottagningsstationen där flyktingarna tas emot.

– Det var massor av personer som tog emot och slussade vidare till kyrkor, universitetsbyggnader och liknande. På vissa platser finns inte en enda bädd ledig. Några som anländer tar bil, medan andra traskar fram och går flera dygn med små barn, säger Bo Lundgren.

Han berättar hur en tioåring som tagit sig till platsen till fots bara ramlade in i tältet och somnade direkt.

– Det är tragiska grejer man ser, det är helt sanslöst, säger han.

Vill inte tro att det är sant

Bland de möten har haft berättar han särskilt om en kvinna som kunde lite engelska. Hon berättade att de från sin bostad i Odessa hade hört bombningar hela nätterna, och att hennes son sagt att han ville dö. Hennes dotter på 16 år hade sagt att hon ville stanna, och hade därför inte följt med på resan till Rumänien.

– Det var omtumlande och hjärtskärande att möta dem, det är en fruktansvärd katastrof. Ensamma mammor med sina barn, de var väldigt ledsna. Man vill inte tro att det är sant alltså.

I fredags var det dags för Bo Lundgren att lämna Galats, men han såg till att ta reda på hur Östhjälpen bäst kunde hjälpa till. Han har även fått flera frågor från både företag och privatpersoner i Sverige som vill bidra och stötta.

– Vi kommer ha fortsatt kontakt med de kontaktpersoner vi har där, som arbetar med flyktingmottagandet här nu, säger Bo Lundgren.

Behöver pengar, inte saker

Enligt pastorn var en lastbil med förnödenheter inte det de behöver utan det som hjälper är pengar.

– Här kommer flyktingarna, de kommer hals över huvud och har med sig det de kan bära. De behöver sånt som telefoner, telefonkort, mediciner och hygienartiklar. Det skaffar vi enklast på platsen här genom att se behovet och rikta det direkt.

Efter att han anlänt till Aurora i Harteg, längre västerut i Rumänien så har styrelsen där även börjat diskutera mottagandet av flyktingar. Östhjälpen har även i Partille arrangerat försäljningar till förmån för flyktingarna från Ukraina.

Samlade in över 88 000 kronor

Enligt Margaretha Zettergren, vice ordförande, lyckades de under lördagen samla in strax över 88 000 kronor.

– Det kommer krävas resurser, hela dagskassan går hit och vi har öppnat upp för alla som vill skänka pengar. Det känns bra att kunna göra det här då vi sedan många år tillbaka har rätt kontakter här nere, det finns inga mellanhänder, säger Bo Lundgren.

Han menar också att förutom behovet av det materiella så finns också ett stort behov av ett gott mottagande.

– Jag måste säga att rumänerna själva är fantastiska, de ställer verkligen upp. Flyktingarna är så trasiga och ledsna och uppjagade så det är viktigt att de får ett varmt välkomnande. Av det jag fick se blev jag häpen och förvånad över hur fint de här volontärerna tog emot dem.

LÄS MER:Ingemar har stöttat Östhjälpens arbete i Rumänien – i över 30 år

LÄS MER:Östhjälpen bärgar prestigefyllt pris: ”Väldigt tacksamma”

LÄS MER:Samlade in över 1000 kronor till Ukraina: ”Alla kan göra något”

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS