Biblioteket bjöd in till bokcirkel för barnföräldrar

I Partilles biblioteks vinterträdgård samlades under torsdagen föräldralediga bokentusiaster med deras småttingar för vårens sista bokcirkel. En som deltog var pappan Gabriel Asphult som pendlade mellan att diskutera teman och passa ettåriga Heidi som kröp runt.
– Här får man inspiration till att läsa böcker som jag annars inte hade läst.

ANNONS
|

För fyra år sedan tog Sofia Fried, barnbibliotekarie på Partille bibliotek, över ansvaret för bokcirklar för föräldralediga när hon började att arbeta som barnbibliotekarie. Tanken bakom bokcirkeln var att den skulle vara läsfrämjande. När föräldrar själva läser ökar nämligen chanserna att barnen också får ett bokintresse.

Inför varje träff har deltagarna fått läsa en bok där genrerna har blandats hejvilt.

– Jag vill tilltala många och har därför inte heller valt så tjocka böcker. Jag vill inte att deltagarna ska känna att de behöver mycket litteraturerfarenheter utan bokcirkeln ska vara välkomnande för alla oavsett om hur mycket man har läst, säger Sofia Fried och tillägger:

ANNONS

– Sedan förekommer det även andra samtal, bland annat om deltagarnas barn.

Tiden för bokcirkeln är satt utifrån att föräldrarna ska ha möjlighet att delta och kunna hämta deras äldre barn efter att de har slutat skolan.

Barn välkomnas till bokcirkeln

Under torsdagens träff låg barnböcker och leksaker utspridda medan vattenglas och plastflaskor stod längs bordet.

– Barnen är välkomna vilket har gjort att en del föräldrar är oroliga för att samtalen ska störas. Att vissa barn behöver ammas och springer runt är dock en del av konceptet som de flesta föräldrar är beredda på.

Inför vårens sista träff läste deltagarna boken ”Meter i sekunden” som handlar om en nybliven förälder som läser på en folkhögskola i Danmark. Under mötet frågar Sofia Fried om bokens tema och deltagarna diskuterar sedan det samt huruvida deltagarna kan känna igen sig i huvudpersonen.

De flesta föräldrar har deltagit varje gång med undantag från när de varit sjuka.

– Jag har aldrig hört att ”den här vill jag inte läsa” även om genrerna är blandade, säger Sofia Fried.

Mötesplats för föräldralediga

Biblioteket har som riktlinje att vara en plats för möten där man kan träffa andra. Att utveckla platser för möte och samtal är något de ständigt jobbar med.

– Bokcirklarna blir också ett sätt att få nya besökare och låntagare till biblioteket.

Är det någon gång någon förälder inte känt att de inte har hunnit med?

– Det är nästan alltid de hunnit med att läsa böckerna, någon enstaka gång har de inte hunnit med. Jag har försökt att kolla så att boken finns som e-bok i vår app Biblio och så har jag köpt in extra böcker till bokcirkeln om de skulle vara nya, för då kan de bli upplånade snabbt av andra.

Under pandemin tog bokcirkeln en paus då Sofia Fried inte tyckte att det var hållbart.

– En kollega hade testat det digitalt men det fungerade inte alls. Bokcirkel är mer än att diskutera böcker, den får deltagare att komma ut från huset, träffa andra och knyta kontakter.

Trots uppehållet tycker Sofia Fried att bokcirkeln har gått bra och att den fortfarande är väldigt rolig att jobba med.

– I början av bokcirkeln var det några gånger som de var få deltagare men efter mer marknadsföring, med hjälp av personal från öppna förskolan, upplever jag att fler är intresserade.

Inspiration från Partille biblioteks bokcirkel

Deltagare har sedan tipsat andra närstående, bland annat så tipsade deltagaren Gabriel Asphults fru bokcirkeln då hon under hösten hade deltagit när hon hade varit föräldraledig. Tidigare har Gabriel Asphult inte deltagit i någon bokcirkel men sedan första träffen i februari har han deltagit på denna bokcirkels träffar varje gång. Trots att han är föräldraledig tycker han att han hittar tid över för läsning.

– Det finns när Heidi sover så det har fungerat bra, säger Gabriel Asphult och tillägger:

– Jag läser mycket annars och här får man inspiration till att läsa böcker som jag annars inte hade läst, säger han medan Heidi kryper bort mot den öppna dörren för att sedan stänga dörren efter sig.

Även deltagaren Camilla Önnestam tycker att det har gått bra att hänga med.

– Under vissa perioder när sonen har sovit så har jag lyssnat på ljudböcker. På kvällen kan man sedan sitta med en vanlig bok, så det har gått bra. Att böckerna finns som ljudböcker har dock hjälpt, säger hon samtidigt som barnet välter ner en leksaksbil från bordet.

Camilla Önnestam, som hittade bokcirkeln via bibliotekets hemsida, har varit med innan det pausades på grund av pandemin. Hon är med i denna bokcirkel för en andra gång.

– Det är en smidig tid och jag var med hösten 2020 redan då jag tycker om att läsa böcker. Det är roligt att komma iväg, jag och den lille, som jag läser mycket ihop med, säger hon och tillägger:

– Genom bokcirkeln så har jag kommit igång med läsningen, annars blir det enkelt att man sitter med mobilen.

Samtidigt börjar Heidi att gråta och Sofia Fried höjer rösten och fortsätter samtalet. När Heidi har tystat återgår hon till att vara djupt försjunken i en bok.

– Jag är föräldraledig i höst fortfarande så då kommer jag säkert att komma hit, säger Gabriel Asphult.

LÄS MER:Populärt språkcafé värnar om att upprätthålla svenskan

LÄS MER:Listan över de mest utlånade böckerna i Partille

LÄS MER:Ungas boklån minskar - men inte i Partille

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS