Ann, 67, vände hembygdsföreningens kris till framgång

Ann Svensson, 67, är ordförande i Partille hembygdsförening och av Partille Tidning utsedd till en av de mäktigaste personerna i kommunen.
Under sin tid som ordförande har antalet medlemmar i föreningen ökat lavinartat.
– Föreningsdöden härjar inte våldsamt, åtminstone inte hos oss, säger hon.

ANNONS
|

Ann Svensson är ingen infödd Partillebo utan flyttade till kommunen på 1980-talet.

Sedan ungefär fem år tillbaka är hon ordförande för Partille hembygdsförening och dessutom den 30:e mäktigaste i kommunen, enligt Partille Tidnings prestigefyllda ranking.

I föreningens arkiv finns en rik källa av historiskt material från hela kommunen och allt är kategoriserat på ett fläckfritt vis.

– Vi har ett arkiv som innehåller drygt 14 000 bilder och vi har perfekt koll på dem, det är inscannade, arkivarie och sökbara med alla möjliga sökbara ord, säger Ann Svensson och fortsätter:

– Vill du ha en bild på män med hatt från 40-talet finns det bara något knapptryck bort.

ANNONS

Vände kris till framgång

2016, i samband med att hon tillträdde, befann sig föreningen dock i en djup kris.

– Då hade vi en stor kris när det gällde våra medlemsantal. Vi var nere på runt 200 medlemmar. Jag blev ordförande under den perioden och ett av mitt och styrelsens mål då var att vi skulle öka medlemsantalet och det har vi gjort och håller fortfarande på med mycket aktivt.

I dag går det inte att säga något annat än att Ann Svensson och de andra eldsjälarna på hembygdsföreningen lyckats. I dag ligger nämligen medlemsantalet på 364 personer. Man närmar sig alltså en fördubbling sedan krisåren.

– Vi har fått 52 medlemmar bara sedan i höstas. Det är jättemycket med tanke på att vi begränsats i våra aktiviteter på grund av pandemin. Föreningsdöden härjar inte våldsamt, åtminstone inte hos oss, säger hon.

Marknadsför sig på sociala medier

Vad är ditt framgångsrecept?

– Vi marknadsför oss på sociala medier, på vår hemsida och i pressen. Innan jag tillträdde gjordes inte det över huvud taget. Sedan är en stor framgångsfaktor att vi fick en ny lokal som vi kallar ”Hörnan” på Gamla Kronvägen 2017. Vi kör öppet hus där på torsdagar och lördagar och det har blivit ett riktigt tillhåll i positiv mening. Folk kommer in och pratar om ditten och datten och de flesta som hälsar på kommer tillbaka igen.

Vad är dina styrkor som ledare?

– För mig som ordförande är demokrati oerhört viktigt. Jag tror att jag är bra på att se folks styrkor och låta dem jobba med det de är bäst på. Jag har gärna människor i styrelsen som är mycket bättre än jag på massa saker.

Vilka utmaningar ställs ni inför?

– Det är en utmaning att få in fler unga och medelålders medlemmar. Det har blivit bättre, men jag tror att unga människor kanske inte börjat fundera så mycket på det förgångna än utan lever mer i nuet. Människor i medelåldern är nog gärna med, men har för mycket att göra med massa jobb och ungar som ska skjutsas till olika aktiviteter.

Föreläsning på Kulutrum

När Partille Tidning gratulerar Ann Svensson på telefon sprudlar hon av energi och nya idéer. I höst hoppas hon och föreningen att kunna börja med föreläsningar i Kulturum.

– De ska handla om allt mellan himmel och jord. Vi har så mycket material så vi lätt kan fylla en hel termin.

Engagemanget för föreningen går inte att ta miste på och det hela drivs av glädje, menar Ann Svensson.

– Det här är det roligaste jag har gjort någonsin och då har jag haft väldigt roliga och trevliga jobb som jag gillat och gett järnet i.

LÄS MER:William Gibsons dramatiska flykt – från människohandlarna

LÄS MER:Så hamnade en 1 400 år gammal bautasten i Partille

LÄS MER:Från högafflar till höghus – 100 år av påskfirande i Partille

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS