Allt fler väljer att flytta till kommunen – här är de nya Partilleborna

Under de senaste tio åren har Partille haft en stadig befolkningsökning. Enligt Statistiska centralbyrån kommer den magiska gränsen på 40 000 invånare kunna nås redan i mars nästa år. Simon Meander är en av de som flyttat till Partille under de senaste åren.
– Vi kommer aldrig vilja flytta härifrån, säger han.

ANNONS
|

Sedan 2010 har Partilles befolkning ökat med över 4 500 invånare och över tid är trenden tydlig – kommunen växer. Under de senaste månaderna har man däremot sett en liten minskning men trots det menar Tomas Johansson, utredare på Statistiska centralbyrån, att kommunen med största sannolikhet kommer att nå 40 000 invånare redan i mars nästa år.

– I den senaste analysen vi gjorde i våras så räknar vi med att Partille har 39 921 invånare vid årsskiftet. Om kommunen sen följer sitt vanliga mönster, med en relativt stabil folkökning över tid, så kan jag tänka mig att det är en ganska träffsäker gissning, säger han.

ANNONS

När man sen tittar lite närmare på vilka det egentligen är som väljer att bosätta sig i kommunen träder ett annat mönster fram.

Något som bland annat utmärker Partille är att det är en storstadsnära kommun med många villaägare. Det ger både en högre generell inkomstnivå och även utbildningsnivå jämfört med landet i stort. Det präglar också vem som vill och kan flytta hit.

LÄS MER:Hundratals visar intresse för nya bostäderna i Partille Port

”Kommer aldrig att flytta härifrån”

En av de som valt att ta steget och bli Partillebo är Simon Meander tillsammans med hans fru och två barn. Efter att ha renoverat sitt drömhus utanför Lindome i flera år tröttnade de på det eviga byggarbetena och det isolerade läget. Därför valde de att slå till direkt när de fick ögonen på det lilla radhuset i Furulund.

– Vi kommer aldrig vilja flytta härifrån. Från att ha haft lång väg med bil till förskolan ligger Timmerslätt förskola nu 70 meter bort. I området finns dessutom barnfamiljer med barn i samma ålder som våra och både ett köpcenter och naturen finns i närheten. Här har vi allt vi behöver, säger han.

Det enda som han kan sakna med huset de sålde på landet var den stora trädgården med sjötomt, men efter att de köpt ett fritidshus vid Vänern har även det problemet blivit löst.

– Det är egentligen också en fördel. Istället för att klippa gräs kan jag få mer tid med barnen. Sen trots att vi bor väldigt nära en stor stad så saknar området storstadskänslan, vilket är bra för jag är egentligen ingen storstadsmänniska, säger han.

Simon Meander

Ålder: 33 år.

Bor: Furulund, Partille

Familj: Bor med fru och två barn, 2,5 år och 1,5 år gamla.

Jobb: Utbildad fystränare och coach, studerar just nu till arbetsmiljöingenjör.

LÄS MER:Här finns bästa förskolorna i Partille – enligt föräldrarna

Fler flyttar hit än härifrån

Och familjen Meander är inte ensamma om att gilla Partille. Enligt Tomas Johansson är det främst fyra faktorer som påverkar hur en kommuns befolkningssammansättning ser ut; antalet födelser jämfört med dödsfall samt antalet inflyttningar jämfört med utflyttningar.

– Om man tittar på Partille under den senaste tioårsperioden är det en invandringskommun, fler flyttar hit än härifrån, säger han.

Främst inflyttningar från andra delar av Västra Götalandsregionen som utmärker Partilles befolkningsökning och den redan relativt unga sammansättningen av invånare med mycket barnfamiljer.

– Ni har en ung ålderssammansättning jämfört med riket i stort, vilket är vanligt i storstadsförorter, säger han.

De åldersgrupper som flyttar från Partille är främst i 20 till 25-årsåldern, vilket Tomas Johansson menar oftast tyder på att man lämnar föräldrahemmet för att utbilda sig eller arbeta. De som däremot kommer till kommunen är lite äldre, främst är det 30 till 35-åringarna som flyttar in.

– Det är ofta då man skaffar barn, något vi ofta kan se är att man då söker sig tillbaka till föräldrarnas ursprungsort och sen blir kvar, säger Tomas Johansson.

LÄS MER:Villapriserna i Partille planar ut

Livsstilsbyte eller bara bostadsbyte

Han menar däremot att det är ett tydligare mönster i mer isolerade kommuner. Partilles närhet till Göteborg går ändå inte att bortse ifrån.

Bostadsmarknaden präglas därför delvis av ett livssituationsbyte för de som flyttar hit, men det handlar också ofta om ett klassiskt bostadsbyte.

– Jag tror att ni är väldigt integrerade i en större kontext, Partille är inte helt isolerat. vilket är ganska logiskt. Man ser en inflyttning men det kan lika gärna vara att man bygger ett nytt bostadsområde i en grannkommun som lockar till flytt. Man kan trots det ändå behålla sitt sociala sammanhang om man bor i Mölnlycke eller Mölndal, säger han.

LÄS MER:Radhus på 94 kvadratmeter sålt i Sävedalen – priset: 5 000 000 kronor

Ovanligt stort födelseöverskott

Något som sticker ut under pandemiåret är att Tomas Johansson har noterat att höga födelsetal bidragit till en större befolkningsökning än inflyttningen. Upp till 60 fler barn har fötts än det har dött i kommunen.

– Det är ganska mycket. Ungefär hälften av alla kommuner brukar snarare ha fler som dör än vad som föds, säger Tomas Johansson.

Men vem som ska bidra till att Partille kliver över den magiska gränsen och blir 40 000 invånare återstår att se – antingen en nyfödd eller en nyinflyttad.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS